Pondelok 20. mája, 2024
Ilustračný obrázok (Photo by DOUG MILLS/POOL/AFP via Getty Images)

Toto video vás chytí za srdce. Od malých Japoncov sa máme čo učiť! (+Video)

Japonsko je krajina dvoch tvárí. Na jednej strane vidíme modernú pretechnizovanú spoločnosť s vysokým počtom samovrážd, ľudí žijúcich v miniizbách alebo fenomén hikikomori – mladých ľudí rezignujúcich na okolitý svet, ktorí celé mesiace nevychádzajú z domu.

Na druhej strane však Japonsko ponúka aj pozitívnu stránku vychádzajúcu z tradícií. Japonci sú známi ako mimoriadne slušní. Namiesto nadávok používajú v oveľa väčšej miere slová ako „ďakujem​​ alebo „prepáčte“. Pri kontakte s novým človekom sa dokonca uklonia. Japonskí futbaloví fanúšikovia sú dlho považovaní za najslušnejších na celom svete. Nevyvolávajú konflikty a po každom zápase ostávajú na štadióne, až kým neupracú všetky zvyšky jedál a nápojov, ktoré tam diváci nechali.

Vo videu vidíme japonského chlapca, ktorému sa opakovane nedarí preskočiť cez švédsku debnu. Chlapec sa pred očami divákov a svojich spolužiakov snaží zo všetkých síl, zdá sa však, že napriek všetkému úsiliu je debna príliš vysoká a nedokáže ju prekonať. Frustrovaný a sklamaný začne plakať a rukami si utierať slzy. Napriek jeho neúspešným pokusom povzbudzovanie a podpora jeho kamarátov neutíchajú, práve naopak, s každým pokusom sú hlasnejšie.

Tesne pred jeho piatym pokusom sa okolo neho zhromaždia spolužiaci a skupinovým pokrikom sa ho snažia ešte viac namotivovať. Nasledujúcim pokusom švédsku debnu nakoniec preskočí za aplauzu a jasotu celej sály.

Sme svedkami tradičnej japonskej kultúry, kde jeden druhého podporuje a spolu dokážu dosiahnuť úspechy. Aj preto, že učia svoje deti týmto princípom, je Japonsko tam, kde je. Ale nejde tu iba o japonskú kultúru, kde sa ľudia vzájomne podporujú a dokážu dosiahnuť úspechy. Môžeme povedať, že to ide o všeobecnú tradičnú kultúru, ktorá sa niekde vytratila viac, inde menej. Môžeme sa nechať inšpirovať pozitívnymi vecami z ktorejkoľvek krajiny, pretože je v nich zahrnuté niečo všeľudské.

Pozrite si inšpiratívne video:

Prečítajte si aj