Streda 23. októbra, 2024
Srbský prezident Aleksandar Vučič sa prihovára verejnosti v Belehrade 15. marca 2020 (Oliver Bunic/ AFP via Getty Images)

Srbský prezident varuje pred svetovým konfliktom: „Blížia sa posledné dni, keď ešte máme možnosť veci prehodnotiť“

Srbsko tento mesiac niekoľkokrát upútalo pozornosť globálnych médií. Jednak kvôli kontroverznému priebehu miestnych volieb a tiež projektu najväčšej ťažby lítia v Európe. Ale predovšetkým kvôli varovaniu prezidenta Aleksandara Vučiča pred vznikom svetového konfliktu.

Opakované miestne voľby sprevádzali nezrovnalosti

Začiatkom júna v nových komunálnych voľbách zvíťazila vládnuca Srbská progresívna strana (SNS), ktorá sa neteší priazni Západu. Podľa západných politikov a srbskej opozície SNS odvádza krajinu z cesty do EÚ a namiesto toho prehlbuje vzťahy s Ruskom a Čínou.

Miestne voľby sa konali opakovane. Po pôvodnom termíne v decembri minulého roka totiž opozícia vyhlásila voľby za zmanipulované. Naviac decembrové výsledky volieb neumožnili vytvorenie väčšinových koalícií.

Napriek opätovným volebným nezrovnalostiam teraz Vučič vyhlásil víťazstvo v nových júnových voľbách s tým, že jeho strana SNS bude mať v 110-člennej belehradskej radnici väčšinu. „Je to… neuveriteľné víťazstvo,“ citovala Vučiča agentúra Reuters.

Zástupca jednej z opozičných strán Savo Manojlovič uviedol, že jeho zoskupenie výsledky opäť neuzná. „Boli to najnespravodlivejšie voľby v histórii,“ povedal svojim priaznivcom.

Pár týždňov po voľbách Vučič vyjadril podporu obrovskému projektu ťažby lítia v Srbsku.

Srbský prezident je pripravený dať zelenú najväčšiemu projektu ťažby lítia v Európe

Lítium by v Srbsku ťažila nadnárodná ťažobná spoločnosť Rio Tinto. Treba spomenúť, že v roku 2022 srbská vláda projekt zrušila z dôvodu možných negatívnych vplyvov na životné prostredie. Organizácie na ochranu životného prostredia vtedy zorganizovali petíciu proti ťažbe, ktorú podpísalo približne 30 000 ľudí.

Podľa Vučiča srbská vláda nedávno dostala od spoločnosti Rio Tinto a predstaviteľov Európskej únie „nové záruky“ na ochranu životného prostredia.

Ak všetko pôjde dobre, ťažba lítia by sa mohla začať v roku 2028. Odhaduje sa, že srbské lítium by uspokojilo približne 90 % súčasnej spotreby lítia v krajinách EÚ.

V júni poskytol srbský prezident rozhovor švajčiarskemu týždenníku Weltwoche, v ktorom dôrazne varoval pred vznikom svetového konfliktu.

Vučič si želá na Ukrajine mier, ale obáva sa toho najhoršieho

Podľa srbského lídra sa ďalšie udalosti môžu vyvíjať podľa najnegatívnejšieho scenára. Vučič varuje, že by sa situácia na Ukrajine mohla vyvinúť do globálnej tragédie, horšej ako druhá svetová vojna.

V rozhovore okrem iného uviedol:  „Môj postoj sa líši od postoja mnohých väčších a dôležitejších politikov, ako som ja. Ja by som chcel vidieť mier, iní politici chcú víťazstvo jednej alebo druhej strany. A keď sa na to pozeráte takto, potom je všetko inak… Ak si želáte mier, môžete všetky problémy, ktoré máme, ľahko nasmerovať k tomuto cieľu. Ak však zaujmete iný prístup a túto rétoriku, ktorá sa každým dňom zhoršuje, potom musíte pochopiť, (že sa blížime k obsahu) citátu slávneho historika Taylora: Vlak opustil stanicu a nikto ho nemôže zastaviť. … Domnievam sa, že sa blížime k posledným dňom, keď ešte máme možnosť veci prehodnotiť a zamyslieť sa nad všetkým, čo sa na Ukrajine deje. Ak veľmoci čoskoro niečo neurobia, áno, som si celkom istý, že nás čoskoro čaká skutočná katastrofa.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj