Pondelok 20. mája, 2024

Škandál Axe Capital Group: ďalšia pyramídová hra na Slovensku

Po viac ako 20 rokoch Slovensko opäť čelí prípadu podobnému kauzám BMG Invest a Horizont Slovakia. Národná kriminálna agentúra (NAKA) prešetruje investičnú spoločnosť Axe Capital Group, ktorá dokázala nalákať stovky ľudí a vymámiť od nich až 50 miliónov eur. Sľubovala im vysoké zisky (až 30 % ročne), pritom na vykonávanie investičných činností nemala ani licenciu od Národnej banky Slovenska (NBS).

„Koncom minulého roka bolo klientom komunikované, že spoločnosť Axe Capital sa ocitla v problémoch a od tejto chvíle už nebolo zaznamenané, že by nejakým klientom vyplácala výnosy z pôžičiek,“ hovorí pre RTVS právny zástupca poškodených Tomáš Vavro.

Spoločnosť Axe Capital Group so sídlom v Košiciach sa od augusta nachádza v konkurze. Odhaduje sa, že má dlhy vo výške 50 miliónov eur voči svojim klientom. Od jesene 2022 nie je schopná vyplácať peniaze klientom. Model podnikania Axe Capital Group nápadne pripomína pyramídovú hru, resp. ponziho schému.

„Najprv som investoval 120-tisíc eur, potom v druhej etape som investoval 250-tisíc,“ hovorí jeden z podvedených klientov.

„Po dohode s manželom sme investovali čiastku 110-tisíc eur s tým, že po roku by nám mali byť tie peniaze vyplatené. A plus aj zárobky na tej investícii,“ dodáva iná klientka.

V kauze zatiaľ obvinili troch ľudí. Ide o majiteľa firmy Petra Béreša a košického advokáta Jána Šofranka, ktorý bol členom dozornej rady do leta 2021. Obaja sú obvinení z obzvlášť závažného podvodu a prania špinavých peňazí. Tretím obvineným je Juraj Piták. Ten bol nejaký čas predsedom predstavenstva Axe Capital Group a viedol sieť sprostredkovateľov. Béreš sa momentálne nachádza vo väzbe, Piták spolupracuje s políciou. Obvinené sú aj 2 Bérešové firmy – Axe Capital Group a Zizzy. 

„Béreš si veľkú časť vložených prostriedkov prenášal na súkromné účty a cez tieto účty obchodoval. Tvrdil, že takto chráni svoje know-how,“ vysvetľuje Piták.

Peter Béreš, niekdajší finalista súťaže Mladý inovatívny podnikateľ roka 2013, sa po desiatich rokoch podnikania stal podvodníkom roka 2023. Predstavoval sa ako úspešný tvorca nových nápadov a časopis Forbes ho začlenil medzi kandidátov na zoznam mladých inšpirujúcich podnikateľov do 30 rokov. Ponúkal záujemcom príležitosť investovať cez svoje sociálne médiá, ako sú Instagram a Facebook a mnohí sa nechali presvedčiť.

Investovanie vznikalo na báze kamarátskych a príbuzenských vzťahov. Ľudia sa navzájom poznali a pravdepodobne kvôli tomu im chýbali zábrany na investovanie peňazí vo vyšších sumách. Podľa prokurátora sa podvod vyznačuje vysokou mierou cynizmu.

„S cieľom získať finančné prostriedky podvádzali tým, že uzatvárali zmluvy na sprostredkovanie obchodov s cennými papiermi, zlatom, kryptomenami a investíciou do startupov. Sľubovali výnosy až do 300 % ročne,“ uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

„Peniaze som prijal so zámerom investovať ich a zabezpečiť zisk pre klientov aj spoločnosť. Bohužiaľ, kvôli nepriaznivým podmienkam na trhu sme utrpeli veľké straty,“ uvádza vo vyhlásení predseda predstavenstva Axe Capital Group Peter Béreš.

Patrícia Piptová, obhajkyňa Jána Šofranka, odmieta poskytnúť komentár k prípadu.

Návrat investovaných peňazí klientom je neistý. Konkurzný správca musí zistiť, či spoločnosť má dostatočný majetok na uspokojenie pohľadávok.

Prečítajte si aj