Pondelok 20. mája, 2024
Text nápisu: „Ak je farmár zničený, dovoz škodí klíme.“ Farmári protestujúci 8. januára 2024 v celom Nemecku. Klaistrow na diaľnici A10 (Epoch Times)

Protesty farmárov v Nemecku: 5 500 traktorov v Mníchove, kilometrové kolóny a solidárnosť ľudí z iných odvetví

V Nemecku sa začal celoštátny týždeň akcií poľnohospodárov proti úsporným plánom spolkovej vlády. Na mnohých miestach je zablokovaná doprava. Predseda Zväzu nemeckých farmárov (DBV) Joachim Rukwied žiada nemeckých občanov o zhovievavosť za prípadné nepríjemnosti spôsobené protestmi.

Zväz farmárov vyzval na týždňovú demonštráciu proti zrušeniu dotácií pre poľnohospodársky priemysel. Ide mu predovšetkým o zachovanie daňových úľav na poľnohospodársku naftu. Čiastočné pozastavenie úsporných plánov spolkovej vlády zväzu nestačí.

Protest farmárov v Berlíne 8. januára 2024 (Foto: MICHAELA REHLE/AFP via Getty Images)

5 500 traktorov v Mníchove, kilometrové kolóny

Polícia uviedla, že len v Mníchove eskortovala približne 5 500 traktorov z okolitého regiónu smerom do centra mesta, kde sa neskôr plánovalo zhromaždenie. Podľa polície sa v pondelok pohyboval cez Stralsund v Meklenbursku-Predpomoransku „približne 20 kilometrov dlhý konvoj asi 1 000 vozidiel“.

V Brandenbursku úradníci oznámili, že protestujúcimi farmármi boli uzavreté celé mestá. Do mestskej časti Brandenburg an der Havel „momentálne nie je možné vstúpiť“, informovala polícia v pondelok ráno na platforme X, predtým Twitter. Prístup do Cottbusu bol tiež zablokovaný.

V Porýní-Falcku sa podľa polície pohybovala po diaľnici 63 smerom k hlavnému mestu spolkovej krajiny Mainz 18 až 20 kilometrov dlhá kolóna s vyše 1 000 traktormi a kamiónmi. Diaľnica bola preto úplne uzatvorená.

Podľa polície bolo v pondelok tiež veľa demonštrujúcich farmárov s ťažkou technikou v mestských oblastiach Hamburg a Brémy, ako aj v Düsseldorfe v Severnom Porýní-Vestfálsku.

Predseda DBV J. Rukwied opäť požiadal o pochopenie tých, ktorých sa blokády dotkli. Ide o „budúcnosť našich farmárskych rodín“ a tiež o potravinovú bezpečnosť, a teda „budúcnosť našej krajiny“, povedal v pondelok na margo uzatvoreného stretnutia regionálnej skupiny CSU (kresťanskosociálna únia) v kláštore Seeon.

„Snažia sa tu nastaviť scenár riešenia, ktorý je absolútne neprijateľný,“ pokračoval Rukwied. Masívne „zvýšenie daní“ vyplývajúce z plánovaného zrušenia dotácií na poľnohospodársku naftu by bolo poslednou kvapkou. Tieto plány sa podľa neho musia „zmietnuť zo stola“.

Remeselníci sú solidárni

Remeselníci chápu obavy farmárov. V rozhovore pre Epoch Times záhradnícky podnikateľ Marco Renner upozorňuje, že sa to netýka len farmárov. Hovorí, že ide aj o lesnícke firmy a všetkých, ktorí tiež jazdia na poľnohospodársku naftu.

„Ak si chcem prenajať stavebné stroje alebo zdvíhaciu plošinu, týka sa to aj mňa.“ Záhradník z Himmelpfortu (Oberhavel) hovorí: „Ak sa chcem postarať o stromy, odstraňovať odumreté dreviny a potrebujem na to zdvíhaciu plošinu, musím zaplatiť znova a viac.“

Podnikateľ v záhradnictve Marco Renner z Himmelpfortu (Oberhavel) podporuje 8. januára 2024 farmárov na ceste B96 na severe Berlína. (Epoch Times)

Mladý mäsiar sprevádzajúci traktoristu na B96, ktorý si želá zostať v anonymite, hovorí, že sa to týka mnohých priemyselných odvetví. Aj chovu ošípaných a živočíšnej výroby.

„Ak sa farmárom predraží chov zvierat, musia napríklad predávať bravčové mäso za vyššiu cenu. Túto záťaž v konečnom dôsledku budú znášať zákazníci. To nechcem, preto som si dnes zobral voľno a som tu,“ hovorí.

Úrad na ochranu ústavy varuje pred infiltráciou

Prezident Úradu na ochranu ústavy v Thüringene, Stephan Kramer, varuje pred zneužitím protestov farmárov proti spolkovej vláde pravicovými extrémistami. V posledných rokoch sa pravicoví extrémisti „neustále a dôsledne pokúšajú infiltrovať do každej formy legitímneho občianskeho protestu, a tak preniknúť do centra spoločnosti tým, že sa prezentujú ako skutoční zástupcovia ľudu,“ povedal Kramer pre portál „taz“.

„Nie je teda žiadnym prekvapením, že by teraz mohli byť zneužité aj protesty farmárov.“ Podľa Kramera je pre túto stratégiu vhodná akákoľvek emocionálna téma a bude sa využívať. „Uvidíme, či plán pravicových extrémistov vyjde.“

Šetriť treba inde

Šéf Zväzu farmárov vyzýval na zrušenie plánovaných škrtov dotácií pre poľnohospodárstvo. „Pripravujú poľnohospodárstvo o jeho budúcu životaschopnosť. Predovšetkým nakoniec ohrozujeme bezpečné zásobovanie miestnymi vysokokvalitnými potravinami,“ povedal J. Rukwied na RBB Inforadio. „Spoliehame sa na to, že berlínska vláda pochopí dôvody a zníži toto neprimerané zaťaženie poľnohospodárstva. To je náš hlavný cieľ v demonštráciách.“

V minulom roku boli výsledky spoločnosti prvýkrát za posledné desaťročia dobré, a to v dôsledku zvýšených cien mlieka, obilia a mäsa, povedal Rukwied pre RBB: „Ceny mlieka teraz klesli. Mali sme vrchol na úrovni 60 centov, teraz sme sa vrátili na úroveň okolo 40 centov. Ceny ošípaných klesli. Ceny sa prepadli najmä pri obilí a repke,“ povedal predseda Zväzu farmárov.

V kombinácii s vyššími cenami energií a teraz navrhovaným znížením dotácií to povedie k poklesu príjmov farmárov najmenej o tretinu. „A to je neprijateľné,“ povedal J. Rukwied.


Pôvodný článok. Preklad bol redakčne skrátený.

Prečítajte si aj