Utorok 22. októbra, 2024
Policajt stojí na stráži na Námestí nebeského pokoja v Pekingu 29. septembra 2022. (Jade Gao / AFP via Getty Images)
»

Po 35. rokoch masakru na Námestí nebeského pokoja: Čína čelí vnútornej nestabilite 

4. júna sme si pripomenuli 35. výročie masakru na Námestí nebeského pokoja v Pekingu. Podľa odborníkov v Číne sa stupňuje nestabilita v rámci Čínskej komunistickej strany, ako aj v čínskej armáde.

Tian Ming (pseudonym), osoba s kontaktmi na čínsku armádu, nedávno pre denník The Epoch Times uviedol, že po oznámení Pekingu o vojenských cvičeniach v okolí Taiwanu došlo k zmenám Centrálnom veliteľstve čínskej armády, pričom polnočné cvičenia sú čoraz častejšie. Mal to byť čas odpočinku, napriek tomu vojaci začali cvičiť a hlavnou úlohou Centrálneho veliteľstva bola obrana Pekingu.

Tian žije v čínskom meste Hebei v blízkosti miestnej vojenskej základne. Povedal, že po januárových prezidentských voľbách na Taiwane dostala každá domácnosť v jeho oblasti núdzové súpravy. Podľa neho to naznačovalo, že ČKS sa pripravuje na potenciálny konflikt, pričom prvým cieľom je Peking.

Nemyslí si, že oblasti v okolí Pekingu sú pre vedúcich predstaviteľov ČKS bezpečné. Myslí si, že hlavným problémom je vnútorná stabilita, keďže sa zdá, že v rámci vojenského establišmentu panuje všeobecná nespokojnosť so Si Ťin-pchingom.

Od minulého roka pretrvávajú v armáde ČKS nepokoje. V čínskych raketových silách, na oddelení vývoja zariadení, na oddelení spoločného štábu Ústrednej vojenskej komisie a v ďalších zložkách vrátane leteckých a obranných podnikov prebehli čistky, pričom bolo odvolaných najmenej tucet vysokých úradníkov. Patrili k nim aj bývalí velitelia raketových síl generál Li Yuchao, generál Zhou Yaning a minister obrany Li Shangfu.

Lai Jianping, bývalý čínsky právnik v oblasti ľudských práv a predseda Federácie za demokratickú Čínu so sídlom v Kanade, 1. júna pre denník The Epoch Times uviedol, že nálady proti Si Ťin-pchingovi v armáde odrážajú všeobecný konsenzus. Tieto nálady sa už neobmedzujú len na bežnú čínsku verejnosť.

„Selektívna protikorupčná kampaň Si Ťin-pchinga viedla k rozsiahlym čistkám v strane a armáde, čo vyvolalo silný odpor na rôznych úrovniach,“ povedal. „Tieto nálady odrážajú širšiu túžbu v rámci strany a armády po páde Si Ťin-pchinga. Dokonca aj tí, ktorí sa mu zdajú byť lojálni, sú jednoducho ľudia, ktorí majú na režime osobný záujem. Väčšina úradníkov dúfa v skorý koniec Si Ťin-pchinga.“

Dôraz na „bezpečnosť“ a „stabilitu

28. mája sa v Pekingu konala konferencia ČKS o práci v oblasti národnej verejnej bezpečnosti, počas ktorej sa čínsky líder stretol so zástupcami polície.

V správe, ktorú nasledujúci deň uverejnil ústredný orgán ČKS Xinhua, sa uvádza, že Chen Wenqing, člen politbyra ČKS a tajomník Ústrednej komisie pre politické a právne záležitosti, predniesol na stretnutí prejav, v ktorom zdôraznil potrebu „vytvoriť lojálne, čisté a spoľahlivé sily verejnej bezpečnosti“ a zdôraznil potrebu „urobiť všetko pre to, aby sa predišlo rizikám, zaistila bezpečnosť a udržala stabilita“.

Dňa 31. mája Xinhua uverejnila ďalšiu správu, v ktorej sa 12-krát spomína „bezpečnosť“ a 8-krát „stabilita“.

Chen Pokong, čínsky politický komentátor pôsobiaci v Spojených štátoch, vo svojej relácii na YouTube uviedol, že načasovanie tejto pracovnej konferencie o verejnej bezpečnosti bolo významné z dvoch dôvodov. Prvým bolo 35. výročie masakru na Námestí nebeského pokoja, čo je dátum, ktorý ČKS neznáša. Druhým dôvodom je, že v júli sa bude konať tretie plenárne zasadnutie ČKS, ktoré môže zahŕňať reorganizáciu moci vo vedení. Si Ťin-pching chce podľa neho tento proces urýchliť, preto je potrebné, aby konferencia zabezpečila kontrolu nad prípadnými výzvami.

Podľa právnika Laia v posledných rokoch, najmä od zavedenia čínskej politiky „nulovej kontroly“ počas pandémie, ČKS vytvorila nespočetné množstvo katastrof v hospodárskom a sociálnom živote Číňanov, pričom sa nahromadili značné sťažnosti verejnosti. To prinútilo ČKS klásť dôraz na „bezpečnosť“ a „stabilitu“. Ak stabilita zlyhá, režim ČKS bude ohrozený. Je presvedčený, že pracovná konferencia o verejnej bezpečnosti je v podstate o diskusii o ďalších opatreniach na prísnu kontrolu obyvateľstva, a to všetko s cieľom zachovať režim.

Pokračovanie politickej čistky 

V júli sa uskutoční tretie plenárne zasadnutie ČKS. V období pred ním režim pokračuje v politických čistkách vysokopostavených úradníkov.

Na webovej stránke Ústrednej komisie ČKS pre disciplinárnu inšpekciu a Národnej dozornej komisie sa 30. mája objavila správa, že zástupca riaditeľa Národnej komisie pre etnické záležitosti Gou Zhongwen je vyšetrovaný. Od októbra 2016 do augusta 2022 pôsobil ako riaditeľ Generálnej správy športu Číny a dohliadal na podujatia, ako sú zimné olympijské hry v Pjongčangu, letné olympijské hry v Tokiu a zimné olympijské hry v Pekingu.

Gou bol naposledy videný na verejnosti 22. mája, keď sa zúčastnil na fóre o Si Ťin-pchingovej ideológii. Pred jeho pádom bolo vyšetrovaných niekoľko jeho bývalých podriadených, čo vyvolalo otázky o jeho pôsobení.

Ústredná komisia pre disciplinárnu inšpekciu a Národná dozorná komisia 25. mája oznámili, že zástupca riaditeľa Štátnej správy tabakového monopolu Xu Loushe je vyšetrovaný. Medzi zástupcami riaditeľov bol na prvom mieste a vo funkcii pôsobil desať rokov, pričom naposledy sa verejne objavil 14. mája.

Medzi posledných vysokopostavených úradníkov, ktorí padli, patria Liu Xingtai, podpredseda zhromaždenia ľudových zástupcov provincie Hainan; Wang Hao, podpredseda výboru provincie Jiangsu Čínskej ľudovej politickej poradnej konferencie; Tang Renjian, minister poľnohospodárstva a vidieka; a Lou Wenlong, viceprezident Čínskej poľnohospodárskej banky.

Okrem toho boli nedávno odsúdení na trest smrti alebo doživotie dvaja vedúci pracovníci štátnych podnikov. Bai Tianhui, bývalý generálny riaditeľ spoločnosti China Huarong International Holdings Ltd, bol odsúdený na trest smrti a He Zehua, bývalý zástupca riaditeľa Štátnej správy tabakového monopolu, bol odsúdený na doživotie.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj