Streda 8. mája, 2024
Na archívnej snímke, ktorú rozšírila ruská štátna agentúra Sputnik, ruský prezident Vladimir Putin (C), ruský minister obrany Sergej Šojgu (R) a námestník ministra obrany Ruskej federácie Timur Ivanov (L) počas návštevy vojenského parku Patriot v Kubinke pri Moskve 19. septembra 2018. (Foto: ALEXEY NIKOLSKIY/POOL/AFP via Getty Images)

Námestník ruského ministra obrany bol prepustený v súvislosti s korupčným vyšetrovaním

Ruský minister obrany Sergej Šojgu odvolal svojho námestníka Timura Ivanova v súvislosti s vyšetrovaním úplatkárstva, ktoré otriaslo armádou krajiny.

„Na príkaz ministra obrany bol Timur Ivanov odvolaný z funkcie námestníka ministra obrany,“ citovala 24. apríla ruská tlačová agentúra TASS ministerstvo.

Deň predtým ho zadržala na jeho pracovisku na ministerstve obrany ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB). Ivanov tvrdil, že je nevinný. 

Úrady údajne zabavili aj bankové účty a majetkové účasti spojené s Ivanovom a jeho rodinou.

Tieto kroky nasledovali po tvrdeniach, že Ivanov – blízky spojenec generála Šojgua – prijímal úplatky od stavebnej firmy za to, že jej pomohol získať zákazky ministerstva.

Podľa vyšetrovacieho výboru bol Ivanov obvinený z prijatia úplatku vo výške viac ako 1 milión rubľov (približne 10 tisíc eur), čo je trestný čin, za ktorý hrozí maximálne 15 rokov väzenia.

Dňa 24. apríla moskovský súd uvalil na Ivanova dvojmesačnú väzbu, počas ktorej sa bude vykonávať predbežné vyšetrovanie.

„Vyšetrovatelia sa domnievajú, že obvinený vstúpil do zločineckého spolčenia s tretími stranami … s cieľom spáchať trestný čin,“ uviedol súd vo vyhlásení.

Dodal, že Ivanov je obvinený z prijímania úplatkov „v rámci organizovanej skupiny“ pri dohľade nad zmluvnými prácami pre ministerstvo obrany.

Denis Balujev, advokát Ivanova uviedol, že neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by jeho klient prijal peniaze vo forme úplatku. „Peniaze… tu jednoducho nie sú,“ citovala pána Balujeva agentúra TASS.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov bagatelizoval správy o tom, že by Ivanov mohol byť v súvislosti s údajným trestným činom obvinený z vlastizrady. „Je tu veľa fám,“ povedal na tlačovom brífingu 24. apríla. „Musíme sa spoliehať na oficiálne informácie.“

Údajní spolupáchatelia zadržaní

Zostáva nejasné, čo viedlo justičné orgány k vzneseniu obvinení – v tomto čase – voči Ivanovovi a jeho údajným spolupáchateľom.

Minulý mesiac ruský prezident Vladimir Putin nariadil FSB, aby „systematicky“ potláčala korupciu v štáte, najmä tú, ktorá sa týka vojenského obstarávania.

Podľa súdnych úradníkov boli v súvislosti s týmto prípadom medzitým zadržané aj ďalšie dve osoby – Sergej Borodin a Alexander Fomin. Borodina, podnikateľa a blízkeho spolupracovníka Ivanova zadržali úrady 24. apríla. Fomin, spoluzakladateľ významnej ruskej stavebnej firmy, bol zatknutý a obvinený 25. apríla.

Obaja muži sú údajne obvinení z platenia úplatkov 48-ročnému Ivanovovi, ktorý od roku 2016 zastáva post námestníka ministra obrany.

Súd tvrdí, že Borodin bol „komplicom“ Ivanova v podozrivej úplatkárskej schéme. Taktiež obvinil Borodina z „trestného spolčenia s tretími stranami“.

Medzitým je Fomin – spolu s nemenovanými „ďalšími osobami“ – obvinený z poskytovania úplatkov Ivanovovi vo forme nezákonných majetkových služieb.

V roku 2021 získala Fominova spoločnosť od Ivanova veľkú zákazku na výstavbu viacerých zdravotníckych centier, informoval tento týždeň ruský denník Kommersant.

Vnútorná mocenská hra?

Rozvíjajúci sa škandál je najhorším, ktorý zasiahol ruský vojenský establišment od začiatku roku 2022, keď Moskva začala inváziu na východnú Ukrajinu. Prichádza tiež krátko pred veľkou obmenou kabinetu, ktorú by mal Putin oznámiť budúci mesiac.

Ivanov bol dlho považovaný za blízkeho spojenca generála Šojgua, ktorého by podľa niektorých pozorovateľov mohol rozvíjajúci sa škandál poškodiť.

Niektorí pozorovatelia Kremľa považujú prebiehajúce vyšetrovanie za snahu poškodiť generála Šojgua pred očakávanou obmenou vlády pána Putina.

Všeobecne sa však očakáva, že 69-ročný generál si svoju funkciu udrží aj napriek potenciálne škodlivým obvineniam. Pod jeho vedením ruské sily do veľkej miery získali späť iniciatívu na východe Ukrajiny, kde nedávno dosiahli niekoľko významných úspechov.

Ivanov bol vymenovaný za námestníka ministra obrany v roku 2016 prezidentským dekrétom.

Podľa webovej stránky ministerstva patrilo medzi jeho povinnosti dohliadať na správu majetku, vojenské bývanie a stavebné projekty. Obvinenia voči námestníkovi ministra nie sú bez precedensu.

V apríli 2023 bola zatknutá bývalá námestníčka ministra kultúry Oľga Jarilovová, ktorá bola obvinená zo sprenevery viac ako 200 miliónov rubľov (približne 2 miliónov eur).

Jarilovová sa teraz nachádza pred súdom, kde jej hrozí maximálny trest odňatia slobody na sedem rokov.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj