Sobota 27. júla, 2024
Ilustračná fotografia (Pixabay / Pexels)

Mercedes sa nechystá ukončiť výrobu spaľovacích motorov

Spoločnosť Mercedes-Benz vo štvrtok oznámila, že odkladá skôr avizované ukončenie výroby spaľovacích motorov. Spoločnosť to oznámila v správe pre investorov.

Nemecká automobilka uviedla, že autá so spaľovacími motormi bude vyrábať aj po roku 2030. Tento dátum mal byť pôvodne míľnikom, od ktorého chcela prestížna automobilka vyrábať už len elektromobily.

Spoločnosť reaguje na slabnúci záujem o elektromobily (EV) a neistú budúcnosť ohľadom ďalšieho vývoja. Rozhodla sa hrať na istotu a bude vyrábať oba typy automobilov súčasne. Generálny riaditeľ spoločnosti Mercedes Ola Kaellenius uviedol, že podľa jeho názoru budú elektrické vozidlá do konca desaťročia predstavovať len 50 % všetkých predaných vozidiel v Európe. Autá poháňané batériami v súčasnosti predstavujú len 11 % z celkového predaja automobilov, hybridy majú podiel 19 %.

Už minulý rok šéf Mercedesu poukázal na nedostatok nabíjacej infraštruktúry v Európe a nízky záujem o elektromobily. Podľa jeho slov sú to spotrebitelia, ktorí rozhodnú o tom, kam a ako sa trh pohne. Nabíjateľné hybridy zostanú relevantné aj v nasledujúcich rokoch, povedal O. Kaellenius a dodal, že táto hybridná technológia spája výhody elektrického pohonu s dojazdom a pohodlím tradičných spaľovacích motorov.

Akcie luxusnej značky po tejto správe vzrástli o 5,9 %, uviedla agentúra Reuters.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj