Pondelok 20. mája, 2024
Ilustračný obrázok (Foto: Nataliya Vaitkevich / Pexels)
, ,

Kedy navštíviť lekára po pozitívnom tehotenskom teste?

Mešká vám menštruácia, cítite napätie v prsníkoch, trápi vás ranná nevoľnosť či únava? Pokiaľ ste u seba spozorovali podobné príznaky, môžu byť radostnou predzvesťou tehotenstva.

Keď vo vašom živote nadíde chvíľa, že zatúžite po bábätku, určite vás typické príznaky tehotenstva nenechajú chladnou. Cítite sa akosi inak a intuitívne tušíte, čo by za tým mohlo byť. Prepočítavate dni od poslednej menštruácie, až nakoniec siahnete po tehotenskom teste. So štipkou nervozity, ale aj túžobného očakávania sa nakoniec otestujete a za malú chvíľu už je vám jasné, že sa váš život od základov zmení.

Tehotenské testy predstavujú jednoduchú a rýchlu pomôcku na zistenie tehotenstva. Fungujú na princípe zisťovania prítomnosti hormónu hCG (choriogonadotropín) v moči, ktorý sa začína produkovať od momentu uhniezdenia vajíčka a jeho hladina sa každým dňom zvyšuje. S určitosťou však môže tehotenstvo potvrdiť až lekár na základe vyšetrenia v ambulancii.

Okrem tehotenstva existujú totiž aj iné prípady, kvôli ktorým môže byť test falošne pozitívny. Môže sa tak stať v prípade užívania liekov zvyšujúcich hladinu hCG, kvôli nádorovým ochoreniam alebo cystám na vaječníkoch. Lekár vie na vyšetrení odhaliť aj mimomaternicové tehotenstvo, v ktorom sa embryo (oplodnené vajíčko) uhniezdilo mimo maternice. Tehotenský test môže byť aj v tomto prípade pozitívny. Príznaky mimomaternicového tehotenstva sa môžu prejavovať bolesťami v podbrušku, kŕčmi v bruchu, bolesťou ramien, konečníka, krvácaním z pošvy.

Tehotenstvo sa počíta od prvého dňa poslednej menštruácie a trvá zhruba 10 lunárnych mesiacov, čiže 40 týždňov. Jeho dĺžka sa však môže líšiť a u každej ženy je individuálna, v priemere trvá od 38. do 42. týždňa. O predčasnom pôrode sa hovorí pri pôrode pred ukončením 37. týždňa. Po 42. týždni hovoríme o prenášaní.

Kedy si urobiť test?

Podľa mnohých zdrojov je najlepšie urobiť si test hneď ráno s prvým ranným močom, kedy je hladina hCG v moči najvyššia. Pokiaľ bude test negatívny a napriek tomu príznaky tehotenstva pretrvávajú, odporúča sa test po 2-3 dňoch zopakovať. Tehotenské testy majú rôznu citlivosť, platí však pravidlo, že čím je test na tehotenský hormón citlivejší, tým skôr ho dokáže v moči odhaliť. Testy s citlivosťou 10 mUI/ml je možné si urobiť už niekoľko dní pred očakávanou menštruáciou. Tie s citlivosťou 25 mIU/ml odhalia tehotenstvo až po vynechaní menštruácie. V skorých štádiách tehotenstva sa môže objaviť slabšia testovacia čiarka, po opakovanom testovaní o pár dní, ako sa bude hladina hCG zvyšovať, bude už zreteľnejšia.

Kedy navštíviť lekára?

Je úplne pochopiteľné, že nechcete návštevu v ambulancii odkladať a najradšej by ste svojmu lekárovi oznámili túto radostnú správu ihneď. Obvykle si lekár pacientku pozve na vyšetrenie až vtedy, kedy už na ultrazvuku uvidí o niečo viac, ako iba gestačný vak, ktorý síce tehotenstvo potvrdzuje, ale nie je v ňom ešte vidieť viac. Vo veľmi skorých štádiách tehotenstva, okolo 4. týždňa je preto ešte zbytočné chodiť a pokiaľ aj lekárovi zavoláte, naplánuje vašu návštevu na obdobie okolo 6. – 8. týždňa. Od 7. týždňa tehotenstva je možné zachytiť aj akciu srdca plodu.

Lekár vypočítava termín pôrodu na základe poslednej menštruácie. Ak ste ho ešte nenavštívili a premáha vás zvedavosť, v ktorom týždni tehotenstva sa práve nachádzate, môžete použiť aj online kalkulačku na výpočet tehotenstva. Je síce iba orientačná, ale prezradí vám aj predpokladaný termín pôrodu a základné informácie o plode.

Fázy tehotenstva

Tehotenstvo má tri fázy, tzv. trimestre.

Prvý trimester trvá od oplodnenia do 13. týždňa tehotenstva. Prvých 6. týždňov sa označuje ako embryonálne štádium, neskôr už o embryu hovoríme ako o plode. Asi v 12. týždni vám lekár vystaví aj tehotenskú knižku, kam sa zaznamenávajú všetky výsledky vyšetrení. Prvý trimester sa považuje za najnáročnejšie obdobie kvôli nevoľnosti a ostatným príznakom tehotenstva, ktoré by mali v nasledujúcom období ustúpiť. Koncom prvého trimestra a s pribúdajúcimi týždňami sa znižuje riziko potratu a budúca mamička sa pomaly začína cítiť znova dobre.

Druhý trimester sa počíta od 14. týždňa tehotenstva a končí sa 27. týždňom. Žena začína okolo piateho mesiaca pociťovať pohyby plodu a celkovo sa toto obdobie považuje za najpokojnejšie obdobie, pretože sa žena cíti počas neho opäť dobre, prvotné ťažkosti a nepríjemné príznaky tehotenstva ustúpili a žena sa môže pripravovať na príchod budúceho bábätka. V tomto období sa mnoho žien oddáva radosti z prípravy výbavičky pre dieťa a čítaním rôznych kníh a článkov na internete sa pripravuje na budúcu rolu matky.

Tretí trimester sa začína od 28. týždňa a trvá do pôrodu. Toto obdobie je už pre ženu fyzicky náročné a vykonávanie bežných denných aktivít je problematické. Počas tohto obdobia majú ženy možnosť zúčastniť sa kurzov prípravy na pôrod. Druhorodičky už vedia, čo ich čaká a ich predchádzajúce skúsenosti im pomôžu jednoduchšie prejsť týmto obdobím. Okolo 7. mesiaca je dobré pripraviť si tašku do pôrodnice so všetkými potrebnými vecami pre mamičku aj dieťatko. Termín pôrodu býva všeobecne orientačný, iba malé percento žien porodí presne v stanovený deň. Je preto dobré mať pripravené veci do pôrodnice už oveľa skôr; ak by vás totiž pôrodné bolesti prekvapili v skoršom týždni, len si vezmete nachystanú tašku a bez zhonu z chystania sa presuniete v pokoji do nemocnice.

Čo čaká tehotné ženy v ambulancii?

Obyčajne sa na preventívnu prehliadku ku gynekológovi chodí raz do roka, tehotné mamičky však navštevujú lekára každý mesiac, aby sa sledoval vývoj budúceho bábätka a stav ženy. Po 36. týždni čaká ženu častejšia návšteva ambulancie lekára, a to raz do týždňa. Prehliadka tehotných žien zahŕňa vyšetrenie výšky, váhy, krvného tlaku, pulzu a moču. 

Ženy absolvujú na prehliadke u lekára pri prvej návšteve dlho očakávaný ultrazvuk. Pacientku lekár objedná aj na laboratórne vyšetrenie krvi, vďaka ktorému sa zisťuje krvná skupina, Rh faktor, prítomnosť infekcií či dokonca HIV, syfilisu a žltačky typu B. 

Neskôr tiež podstúpi vyšetrenie brucha a panvy, lekár určí veľkosť maternice, urobia sa odbery na cytológiu. Medzi 1. – 2. mesiacom čaká budúce mamičky prenatálny skríning na odhalenie možných vrodených vývojových chýb plodu.

Okolo 24. týždňa tehotenstva podstupujú ženy aj glukózový tolerančný test, na základe ktorého je možné odhaliť tehotenskú cukrovku. V diabetologickej ambulancii sa po vypití sladkej vody (glukózy) sleduje pomocou krvných odberov odbúravanie cukru v krvi. Test sa robí nalačno.

Ku koncu tehotenstva, v 35. – 37. týždni sa žene urobí aj ster z pošvy na zistenie prítomnosti streptokokov. Mohli by totiž ohroziť novorodenca infekciou.

Tehotenstvo je pre ženu veľká zmena a napriek rôznym ťažkostiam je to zároveň šťastné obdobie života. Po deviatich mesiacoch, počas ktorých bola žena v kontakte s bábätkom v srdci i v mysli, ho bude môcť konečne objímať v náručí a tešiť sa z jeho láskavej prítomnosti. 

Prečítajte si aj