Piatok 10. mája, 2024
Voderadský kaštieľ nadobudol rod Zichy v roku 1674. (Foto: Anikó Hanzlová)
»

Kaštieľ vo Voderadoch otvoril v sobotu svoje brány verejnosti (Rozhovor)

V Trnavskom okrese, v srdci obce Voderady, nájdeme pozoruhodné letné sídlo jedného z najstarších uhorských rodov. Zrekonštruovaná historická pamiatka kultúrneho dedičstva patriaca kedysi šlachtickému rodu Zichy sa dočkala po rozsiahlej rekonštrukcii svojho znovuotvorenia a sprístupnenia verejnosti. Priestory kaštieľa ponúkajú možnosť komerčného i kultúrneho využitia. Je rozdelený na viacero častí s priestormi na výstavy, koncerty, svadby, konferencie, či múzejnú sálu, kde sa ľudia môžu vzdelávať v histórii. Letné sídlo premenili majitelia na štvorhviezdičkový GOYA Vitality Hotel.

Pohľad do záhrady (Foto: Anikó Hanzlová)

Park s krásnou a rozsiahlou zelenou plochou tu v minulosti skrýval bohaté architektonické stavby ako zrúcaninu templárskeho hradu, umelú jaskyňu s vodopádom, pustovňu, obelisk a čínsku pagodu. Niektoré zo spomenutých stavieb sa reštaurujú. Nachádzalo sa tu i rodové múzeum, ktoré sem pritiahlo aj indického maharadžu. 

Rod Zichy nadobudol panstvo v roku 1674 a vlastnil ho skoro tri storočia, až do roku 1945, kedy bol pridelený štátnym majetkom. Kaštieľ sa dlho pýšil cennými zbierkami umelecko-historických predmetov z celého sveta a s knižnicou s 12 000 zväzkami kníh.

Členovia rodu Zichy boli vášnivými cestovateľmi, vynikajúcimi jazdcami, politikmi, diplomatmi, spisovateľmi či cirkevnými hodnostármi. Na území Slovenska získali okrem panstva Voderady aj panstvá v Želovciach, Rusovciach a Cíferi. Gróf Štefan Zichy (1616 – 1693) bol predsedom Uhorskej kráľovskej komory a jeho syn Štefan sa stal majiteľom celého komárňanského panstva.

Historická fotografia nádvoria (Foto: Anikó Hanzlová)

Park je v súčasnosti naďalej zatvorený kvôli prebiehajúcej revitalizácii. Čoskoro však otvorí svoje brány verejnosti a odhalí svoje tajomné zákutia návštevníkom.

Z čerstvo otvorených priestorov kaštieľa prinášame krátky rozhovor s manažérkou kaštieľa vo Voderadoch, Mgr. Beatou Humeníkovou.

Na fotke manažérka Mgr. Beata Humeníková (Foto: Anikó Hanzlová)

Akému rodu patril pôvodne kaštieľ vo Voderadoch?

Kaštieľ vo Voderadoch má za sebou veľmi bohatú históriu, je to šľachtické sídlo rodiny Zichyovcov. Jeho história siaha až do 17. storočia. Počas jeho historickej éry tu žili Zichyovci používajúci kaštieľ ako letné sídlo. Mali tu množstvo obrazov, keramiky a iných pozoruhodných pamiatok, z ktorých sa do dnešného dňa nič nezachovalo. Mnohé pamiatky boli odcudzené alebo zničené.

Následne po odchode rodiny Zichy bola v kaštieli zriadená Pôdohospodárska učňovská škola, kde prebiehalo klasické vyučovanie, boli tu kabinety, klasické triedy, telocvičňa, ktorá sa nachádzala v dnešnej kaplnke a historické priestory na prvom poschodí ako erbová sála a zrkadlová sála, ktoré slúžili na rôzne školské podujatia ako plesy a podobne.

Od roku 2007 nebol kaštieľ dlhšie obdobie využívaný a až do roku 2016 čakal na nového majiteľa. V lete 2016 sa stali majiteľmi manželia Bohdaloví z Bratislavy, ktorí sa pustili do jeho rozsiahlej rekonštrukcie. 

Akým spôsobom nadobudli manželia Bohdaloví túto neobyčajnú historickú nehnuteľnosť?

Kaštieľ patriaci kedysi Trnavskému samosprávnemu kraju sa predával v obchodnej verejnej súťaži, manželia Bohdaloví sa do nej zapojili a kaštieľ nakoniec získali. Ich cieľom a víziou je opätovne sprístupniť jeho priestory verejnosti. Radi by tu po sebe niečo zanechali a snažia sa urobiť všetko preto, aby sídlo nechátralo, ale slúžilo ľuďom.

Od roku 2016 kaštieľ prechádzal rozsiahlou rekonštrukciou, ktorá sa ukončuje práve v týchto dňoch. Už od 8. apríla otvárame kaštieľ opätovne pre verejnosť.

Odkiaľ pochádzajú finančné zdroje zabezpečujúce rekonštrukciu kaštieľa?

Financie sa sčasti získali prostredníctvom grantu z nórskych fondov. Drvivú väčšinu financií poskytli manželia zo svojich vlastných zdrojov. Z grantu sa financie využili čiastočne na výstavbu oranžérie, na rekonštrukciu kaplnky, priľahlých priestorov a na výstavbu chodníka v parku.

Akú úlohu bude kaštieľ napĺňať v budúcnosti?

Do budúcnosti bude kaštieľ slúžiť aj ako hotel. K dispozícii máme 45 dvojlôžkových izieb zariadených v historickom štýle, pričom každá z nich je iná. Sú naozaj jedinečné, niektoré sú podkrovné, líšia sa farbou či tapetami. Zároveň bude v kaštieli reštaurácia aj kaviareň, ktoré budú tiež otvorené pre verejnosť.

Naším plánom je robiť v kaštieli kultúrne podujatia, výstavy, koncerty, prehliadky ako máme aj dnes a rôzne spoločenské podujatia, ako napríklad svadby či oslavy.

Nachádza sa v kaštieli aj knižnica?

Máme tu aj knižnicu, je sprístupnená aj počas dnešného dňa, i keď nie je ešte úplne zariadená a knihy aj zariadenie ešte pribúdajú. Veríme, že sa nám podarí zaplniť ju v čo najkratšom čase. Knižnica je jedným z priestorov, ktorý je v podstate hneď vedľa reštaurácie a teda mala by tiež slúžiť na posedenie pri káve a koláčiku.

Pri príležitosti otvorenia kaštieľa máme výstavu historických fotografií umiestnených čiastočne na tabuliach a čiastočne v rámoch. Ide hlavne o fotografie z kaštieľa, ktoré sa pani majiteľke podarilo získať. Takisto sú to fotografie z rekonštrukcie kaštieľa, čiže hostia si môžu pozrieť, ako rekonštrukcia vyzerala. Fotky tu ostanú a budú zavesené v priestoroch kaštieľa, či už na izbách alebo v spoločenských priestoroch a ich časť by sme radi umiestnili do fotoalbumov a sprístupnili v knižnici pre hostí, aby bolo možné si ich kedykoľvek pozrieť.

Fotografie kaštieľa pred rekonštrukciou získané majiteľkou. Knižnica v kaštieli (Foto: Anikó Hanzlová)

Akú informáciu je potrebné ešte o kaštieli vedieť?

Kaštieľ Voderady získal ocenenie v súťaži Fénix kultúrna pamiatka roka 2023. Je to čerstvá informácia, ktorá bude čoskoro k dispozícii. Súťaž Fénix je celoslovenská súťaž, do ktorej sa môžu zapojiť národné kultúrne pamiatky, ktoré boli obnovené či zreštaurované. Kaštieľ získal cenu Fénix – Kultúrna pamiatka roka za čiastočnú obnovu národnej kultúrnej pamiatky.

Ďakujeme za rozhovor.

Prečítajte si aj