Nedeľa 16. júna, 2024
Na leteckej snímke sú vidieť opustené vily na okraji mesta Shenyang v severovýchodnej čínskej provincii Liaoning 31. marca 2023 (Jade Gao/AFP via Getty Images)
»

Odliv boháčov a pokles v rebríčku najbohatších miest poukazuje na hospodárske problémy Číny

Celkový majetok čínskych miliardárov klesol z 15,42 bilióna eur v minulom roku na 12,28 bilióna eur  v tomto roku.

Správa o najbohatších mestách sveta roku 2024 zverejnená začiatkom mája ukazuje, že 6 čínskych miest, ktoré patria medzi 50 najbohatších miest sveta, kleslo oproti minulému roku v priemere o 2 miesta, čo signalizuje pokles celkového bohatstva. Aj Hurun Global Rich List 2024 odhalil klesajúci trend medzi najbohatšími obyvateľmi Číny.

Dňa 7. mája zverejnila spoločnosť Henley & Partners (zaoberajúca sa migráciou investícií a spoločnosť) New World Wealth (zaoberajúca sa informáciami o bohatstve) správu o najbohatších mestách sveta. Na čele zoznamu sa umiestnil New York, po ňom San Francisco, Tokio a Singapur. Hongkong sa umiestnil na deviatom mieste a Peking na desiatom.

Okrem Hongkongu a Pekingu sa v prvej päťdesiatke umiestnili aj Šanghaj, Hangzhou, Shenzhen a Guangzhou.

Tento rebríček sa opiera predovšetkým o počet obyvateľov a vlastníkov nehnuteľností s majetkom presahujúcim 1 milión dolárov v danom meste.

Z porovnania rebríčka s predchádzajúcim rokom vyplýva, že čínske mestá sa prepadli v priemere o 2,33 miesta v zozname. Hongkong zostúpil zo siedmeho na deviate miesto, Peking z ôsmeho na desiate a Šanghaj z deviateho na jedenáste.

Tieto údaje odrážajú hospodársky pokles Číny v uplynulom roku a zväčšujúce sa rozdiely v bohatstve krajiny.

Pokles počtu bohatých občanov Číny

Li Hengqing, čínsky ekonóm pôsobiaci v USA, nedávno pre denník Epoch Times uviedol, že v dôsledku hospodárskeho poklesu v Číne a otrasov na trhu s nehnuteľnosťami sa majetok prevažnej väčšiny ľudí na zozname bohatých zmenšil a mnoho majetku bolo zlikvidovaného.

Výskumný inštitút Hurun zverejnil 25. marca zoznam Hurun Global Rich List 2024, pričom na čele rebríčka čínskych boháčov je Zhong Shanshan, čínsky podnikateľ a predseda spoločnosti Nongfu Spring s majetkom 450 miliárd jüanov (57,4 miliárd eur). V porovnaní s predchádzajúcim rokom sa však jeho majetok znížil o 9 %.

Vysoko majetné osoby (HNWI) v Číne, ktorých majetok presahuje desiatky miliónov, získavajú svoje bohatstvo najmä z podnikového kapitálu. V dôsledku extrémnych pandemických lockdownov zo strany Čínskej komunistickej strany (ČKS) zažíva čínska ekonomika pokles aj po pandémii. Kapitalizácia čínskeho akciového trhu za posledné tri roky klesla o 5,82 bilióna eur, čo viedlo k poklesu bohatstva týchto bohatých jednotlivcov a ich osobného majetku. Pokles cien nehnuteľností v Číne takisto zmenšil čistý majetok vysoko majetných osôb, ktoré vlastnia nehnuteľnosti.

Zo zoznamu svetových miliardárov časopisu Forbes v roku 2024 tiež vyplýva, že počet bohatých jednotlivcov v Číne je 406, čo predstavuje postupný pokles za posledné 3 roky. Vlani to bolo 495 jednotlivcov a v roku 2021 rekordných 626 osôb.

Celkový majetok čínskych miliardárov klesol z minuloročných 15,42 bilióna eur na tohtoročných 12,28 bilióna eur (v roku 2022 to bolo z 18 biliónov eur a rok predtým 23 biliónov eur).

Emigrácia čínskych boháčov

V súvislosti s hospodárskym poklesom Číny a rastúcimi politickými rizikami previedlo mnoho bohatých čínskych občanov svoj majetok do zahraničia, kde investovali, čím sa vyhli rizikám, a mnohí z nich opustili Čínu a emigrovali do zahraničia. To je tiež jeden z dôvodov poklesu počtu bohatých osôb v Číne.

Podľa správy Henley Private Wealth Migration Report v roku 2023 celosvetovo emigrovalo približne 122-tisíc vysoko majetných osôb, pričom na čele odlivu je Čína s odhadovaným počtom 13,5-tisíca emigrujúcich milionárov, čo predstavuje nárast o 2,7-tisíca oproti roku 2022.

Definíciou majetných osôb sú osoby s majetkom presahujúcim 1 milión eur, ktorý je k dispozícii na investície. Pod emigrovanými sa myslia jednotlivci, ktorí sa zdržiavajú v inej krajine viac ako 6 mesiacov (nie tí, ktorí sa iba zdržiavajú v inej krajine bez toho, aby emigrovali).

Bohatých čínskych emigrantov núti zhoršujúce sa ekonomické, politické a sociálne prostredie v Číne spolu so zvýšenými sankciami USA voči ČKS hľadať finančnú istotu a vyhnúť sa riziku inde.

Podľa údajov každý bohatý emigrant vyviezol z Číny v priemere 6 milióna eur. V minulom roku 122-tisíc vysokopostavených osôb vyviezlo z Číny približne 82 miliardy eur, pretože sa presťahovali do inej krajiny.

Andrew Amoils, vedúci výskumu v spoločnosti New World Wealth, vo svojej správe uviedol, že „Čína naďalej stráca veľký počet milionárov v dôsledku migrácie. Celkový rast bohatstva krajiny sa v posledných rokoch spomaľuje, čo znamená, že nedávny odliv môže byť škodlivejší ako zvyčajne.“

Li Hengqing povedal, že „nech sa Si Ťin-pching zameria na akékoľvek odvetvie, toto odvetvie utrpí straty a potom sa zrúti“. Ako príklad uviedol sektor nehnuteľností s tým, že niektorým bohatým jednotlivcom nielenže zmizol majetok, ale sa aj veľmi zadlžili. Výrazné zníženie počtu bohatých jednotlivcov preto nie je prekvapujúce, vysvetlil Li.

Zdôraznil, že v porovnaní s mocnými elitami v rámci ČKS a ich rodinami sú osoby uvedené na zozname boháčov v skutočnosti len špičkou ľadovca, pokiaľ ide o čínske bohatstvo. Napríklad ako vnuk bývalého vodcu ČKS Ťiang Ce-mina, Jiang Zhicheng, ktorého obrovské bohatstvo je jednoducho neviditeľné. Keďže predvídali riziká v čínskej ekonomike, už dávno presunuli svoje investičné spoločnosti z Hongkongu do Singapuru, povedal Li.

„Ich osobný majetok mohol byť už dávno zverený iným investičným spoločnostiam. Takže nevieme, koľko majetku v skutočnosti majú,“ povedal.

Zvyšujúce sa rozdiely v bohatstve Číny

Stojí za zmienku, že hoci hospodársky pokles v roku 2023 viedol k poklesu počtu bohatých jednotlivcov v Číne, počet bohatých jednotlivcov sa pred pandémiou neustále zvyšoval.

Naopak, rast príjmov bežných Číňanov bol relatívne pomalý.

Čínsky vodca Si Ťin-pching v uplynulom desaťročí intenzívne propagoval a obhajoval „spoločnú prosperitu“, ale uvedené údaje naznačujú, že rozdiely v bohatstve Číny sa postupne zväčšujú.

ČKS nezverejňuje žiadne údaje o skutočnej príjmovej situácii Číňanov, ani o rozdiele v bohatstve. Bývalý čínsky premiér Li Keqiang však už skôr pripustil, že najmenej 600 miliónov ľudí v Číne zarába menej ako 1 000 jüanov (127 eur) mesačne, čo poukazuje na obrovský rozdiel v bohatstve v Číne.

„Čína sa teraz nachádza v stave úpadku. Ekonomika a politika sa uberajú stále horším smerom,“ povedal Li.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj