Nedeľa 16. júna, 2024
Súdna sieň budovy Medzinárodného trestného súdu (ICC) v holandskom Haagu 23. novembra 2015. (Martijn Beekman/ANP/AFP via Getty Images)

Francúzsko, Belgicko a Nemecko podporili žiadosť o vydanie zatykača na Izrael a vodcov Hamasu

Štáty Európskej únie uviedli, že o vydaní týchto zatykačov rozhodne Medzinárodný trestný súd.

Tri krajiny Európskej únie – Francúzsko, Belgicko a Nemecko – vyjadrili podporu Medzinárodnému trestnému súdu (ICC) po tom, ako jeho hlavný prokurátor požiadal o vydanie zatykačov na vedúcich predstaviteľov Izraela a Hamasu v súvislosti s ich údajnými vojnovými zločinmi v Gaze.

Hlavný prokurátor ICC Karim Khan 20. mája oznámil svoje rozhodnutie požiadať o vydanie zatykačov na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, izraelského ministra obrany Yoava Gallanta spolu s tromi vodcami Hamasu, pričom ich obvinil, že sa v Gaze a Izraeli dopustili „vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti“.

Konkrétne obvinil Netanjahua a Gallanta z toho, že umožnili izraelskej armáde používať hladomor ako metódu vedenia vojny v rámci prebiehajúcej reakcie na útok Hamasu zo 7. októbra 2023 a umožnili útoky, ktoré boli údajne zamerané na civilné obyvateľstvo v pásme Gazy.

Požadované zatykače sú zamerané aj na troch vodcov Hamasu – menovite Yahyu Sinwara, Mohammeda Deifa a Ismaila Haniyeha – za vraždy a únosy, ktorých sa teroristi Hamasu dopustili, keď 7. októbra minulého roka vstúpili na územie južného Izraela, a za obvinenia zo sexuálneho násilia a mučenia počas útoku.

Francúzsko, Belgicko a Nemecko odvtedy vydali vyhlásenia, v ktorých vyjadrili svoju podporu Medzinárodnému trestnému súdu.

„Francúzsko podporuje Medzinárodný trestný súd, jeho nezávislosť a boj proti beztrestnosti vo všetkých situáciách,“ uviedlo francúzske ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení.

Ministerstvo uviedlo, že rozhodnutie o vydaní týchto zatykačov bude na predbežnej komore Medzinárodného trestného súdu, ktorá zváži „dôkazy predložené prokurátorom na podporu jeho obvinení“.

Dodalo, že Francúzsko už niekoľko mesiacov zdôrazňuje potrebu prísneho dodržiavania medzinárodného humanitárneho práva a „najmä neprijateľnú povahu civilných strát v pásme Gazy a nedostatočný humanitárny prístup“.

„Francúzsko je odhodlané hľadať trvalé politické riešenie v regióne, ktoré jediné môže obnoviť horizont mieru a ukončiť utrpenie Izraelčanov aj Palestínčanov,“ uviedlo ministerstvo.

Belgická ministerka zahraničných vecí Hadja Lahbibová uviedla, že žiadosti Karima Khana o vydanie zatykača na vedúcich predstaviteľov Izraela aj Hamasu predstavujú „dôležitý krok“ pri vyšetrovaní situácie v Gaze.

„Zločiny spáchané v Gaze musia byť stíhané na najvyššej úrovni bez ohľadu na páchateľa. Boj proti beztrestnosti všade tam, kde dochádza k zločinom, je pre Belgicko prioritou,“ uviedla Lahbibová na X, predtým na Twitteri.

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že rešpektuje nezávislosť a právne postupy Medzinárodného trestného súdu, ale dodalo, že súd sa bude musieť zaoberať otázkami týkajúcimi sa jeho jurisdikcie nad vojnou medzi Izraelom a Hamasom.

„Súd tu bude musieť zodpovedať množstvo zložitých otázok vrátane najmä otázky týkajúcej sa jeho jurisdikcie a komplementarity vyšetrovaní, ktoré vykonávajú dotknuté štáty riadiace sa zásadami právneho štátu, medzi ktoré patrí aj Izrael,“ uviedlo ministerstvo.

„Súčasné žiadosti o vydanie zatykača na vedenie Hamasu na jednej strane a na dvoch izraelských predstaviteľov na strane druhej viedli k nesprávnemu záveru o rovnocennosti,“ dodalo nemecké ministerstvo.

USA sú proti zatykačom na izraelských lídrov

Spojené štáty odmietli žiadosti o vydanie zatykača a kritizovali Karima Khana za to, že prirovnáva činy izraelských vodcov k činom teroristov z Hamasu.

Štátny tajomník Antony Blinken uviedol, že súd nemá právomoc v súvislosti s vojnou v Gaze, a tvrdil, že Izrael je pripravený spolupracovať s Karimom Khanom a jeho vyšetrovaním napriek tomu, že nie je členom ICC.

Blinken dodal, že zamestnanci Khana mali 20. mája pricestovať do Izraela, aby koordinovali stretnutie s izraelskou vládou. Izraelskí predstavitelia však boli neskôr informovaní, že tím Khana nenastúpil na svoj let, a to približne v rovnakom čase, keď hlavný prokurátor ICC vystúpil v káblovej televízii, aby oznámil obvinenia proti izraelským predstaviteľom.

„Tieto a ďalšie okolnosti spochybňujú legitímnosť a dôveryhodnosť tohto vyšetrovania,“ uviedol vo vyhlásení Blinken.

Izrael nie je členom ICC, a aj keď budú vydané zatykače, izraelským lídrom nehrozí bezprostredné trestné stíhanie. Rozhodnutie Khana by však mohlo ešte viac izolovať Izrael od medzinárodného spoločenstva, pretože pokračuje vo svojej vojne, a hrozba zatknutia by mohla izraelských lídrov odradiť od cestovania do zahraničia.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj