Sobota 27. júla, 2024
Záber zo záchrannej akcie na Baranci v Západných Tatrách (Foto: Horská záchranná služba)

Horskí záchranári zachránili turistov na viacerých miestach v slovenských horách

Dvaja českí turisti zablúdili pri Ploskej

Dvojica českých turistov zablúdila ešte v piatok (1. 3.) pri vrchu Ploská vo Veľkej Fatre. Turistom v sobotu dopoludnia pomáhali horskí záchranári so služobným psom. Informovala o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojom webe.

Turisti mali v piatok v pláne prejsť trasu z Liptovských Revúc cez Ploskú a následne zostúpiť a prenocovať na salaši pod Suchým vrchom. V sedle Ploskej však pre zlé počasie vo večerných hodinách stratili orientáciu a nestretli sa s priateľmi na dohodnutom salaši. „Do pátrania sa zapojilo sedem záchranárov HZS so služobným psom, ktorí vyrazili v skupinách prehľadávať vytypované miesta, kde by sa zablúdená dvojica mohla nachádzať,“ priblížili horskí záchranári.

Do pohotovosti rovnako uviedli ECMO pracovisko v nemocnici v Banskej Bystrici, keďže sa predpokladalo, že sa dvojica môže nachádzať v závažnej hypotermii.

Skupina záchranárov našla turistov bez zranení a pri vedomí v turistickom prístrešku v Zelenej doline v časti Radovô. Po vyšetrení ich záchranári transportovali terénnym vozidlom HZS do Liptovských Revúc, odkiaľ pokračovali na vlastnú žiadosť samostatne.

Uviaznutý turista na Baranci

Horskí záchranári pomáhali v sobotu aj slovenskému turistovi, ktorý uviazol na Baranci v Západných Tatrách. Muž pre zlú viditeľnosť nemal možnosť samostatne pokračovať ďalej v túre. So žiadosťou o pomoc pre svojho hluchonemého syna sa na HZS obrátila jeho matka.

„Na pomoc mužovi vyrazili traja záchranári HZS, ktorí za pomoci skialpinistických lyží vystúpili k uviaznutému turistovi. Záchranári mužovi podali teplé tekutiny a energetické tyčinky, pričom komunikáciu s ním čiastočne sťažovala skutočnosť, že ide o hluchonemú osobu,“ uviedli horskí záchranári.

Muža následne horskí záchranári sprevádzali k snežnému skútru, ktorým ho previezli k pripravenému terénnemu vozidlu HZS. Uviaznutého skialpinistu ďalej transportovali do Žiarskej doliny, kde už na vlastnú žiadosť pokračoval samostatne.

Vo Vysokých Tatrách zachraňovali skialpinistu, ktorý uviazol pod Patriou

Záchranári s pomocou vrtuľníka zasahovali v sobotu vo Vysokých Tatrách pri záchrane slovenského skialpinistu, ktorý počas zjazdu z vrchu Patria spadol a uviazol na skalnom prahu. Akciu komplikovala zlá viditeľnosť, ktorá znemožnila priamy letecký zásah a evakuáciu skialpinistu.

Posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) z Popradu v Starom Smokovci pri akcii doplnila dvojica záchranárov HZS. Pilot vrtuľníka pristál čo najbližšie k určenému miestu, kde vysadil horských záchranárov, ktorí následne pokračovali pozemne. „Záchranári po lokalizovaní miesta museli k uviaznutému horolezcovi vyliezť za pomoci horolezeckej techniky. Po vylezení cesty vykonali traverz exponovaným terénom k uviaznutému, kde ho po dosiahnutí zaistili a spustili zo skalného prahu pod stenu,“ uviedla HZS.

Po zlanení záchranári sprevádzali turistu do Mengusovskej doliny. Tam už čakal ďalší horský záchranár, ktorý so skialpinistom zlyžoval do Starého Smokovca. Záchranná akcia bola ukončená v podvečerných hodinách.

Prečítajte si aj