Sobota 27. júla, 2024
Na snímke člen hnutia Progresívne Slovensko (PS) Ľudovít Ódor počas tlačovej konferencie na tému Zhodnotenie výsledkov volieb do Európskeho parlamentu 10. júna 2024 v Bratislave. (FOTO TASR - Jakub Kotian)

D. Malová: PS oslovilo voličov otváraním skutočných európskych tém

Hnutie Progresívne Slovensko (PS) oslovilo voličov otváraním skutočných európskych tém, ako napríklad tzv. green deal alebo kultúrne a civilizačné smerovanie Slovenska, a to priblížením z pohľadu záujmov slovenských občanov, ktorí ich podporujú. Skonštatovala to politologička z Univerzity Komenského v Bratislave Darina Malová. Víťazstvo PS vo voľbách do Európskeho parlamentu preto nepovažuje za prekvapivé.

„Nemôžeme hovoriť o tom, že by prišlo k nejakému veľkému prekvapeniu, lebo ten rozdiel medzi Progresívnym Slovenskom a stranou Smer-SD je relatívne malý,“ priblížila D. Malová s tým, že za prekvapivý možno považovať neúspech strán SaS a Demokrati. Tiež neočakávala výsledok hnutia Republika a strany Hlas-SD.

D. Malovú podľa jej slov tiež prekvapila vysoká volebná účasť. „Možno to súvisí aj s tou mierou mobilizácie celej spoločnosti. V pomerne krátkom slede menej ako za rok sme tu mali troje volieb, parlamentné, prezidentské, teraz európske a to, samozrejme, udržiava spoločnosť pripravenú,“ zhodnotila.

Prečítajte si aj