Sobota 27. júla, 2024
Suella Bravermanová (vlevo) a Rishi Sunak (vpravo). (foto: Toby Melville – WPA Pool/Getty Images, Chris Jackson/Getty Images)
, »

Britská ministerka vnútra prepustená po nesúhlase s propalestínskymi demonštráciami

Britský premiér Rishi Sunak dnes v pondelok vyzval ministerku vnútra Suellu Bravermanovú, aby odstúpila. Nahradí ju doterajší minister zahraničných vecí James Cleverly a na jeho post nečakane zasadne bývalý premiér David Cameron.

Cameron bol predsedom vlády v rokoch 2010 až 2016. Odstúpil po tom, ako v referende, ktoré vypísal, Briti rozhodli, že krajina vystúpi z Európskej únie.

Bravermanovej prepustenie prišlo len niekoľko dní po tom, ako v denníku The Times zverejnila zdrvujúcu kritiku Metropolitnej polície (MET) za „protéžovanie“ propalestínskych demonštrantov. Počas sobotňajších osláv Dňa prímeria, keď si Briti tradične pripomínajú koniec prvej svetovej vojny a obete vojny, došlo k zrážkam medzi políciou a krajne pravicovými aktivistami, ktorí prišli podporiť pamiatku veteránov. Niekoľko ľudí bolo zatknutých aj na strane propalestínskych demonštrantov, ale masový pochod sa zaobišiel bez väčších incidentov.

Polícia niekoľko dní pred podujatím vyzývala demonštrantov, ktorí pravidelne blokujú ulice a vlakové stanice hlavného mesta v snahe vyjadriť podporu Palestíne, aby v Deň prímeria nevychádzali do ulíc a umožnili pokojný priebeh podujatia. Podľa agentúry Reuters aktivisti aj tak zorganizovali protest, na ktorom sa zúčastnilo až 300 000 občanov.

Bravermanová nazvala ich protest „pochodom nenávisti“, čím si vyslúžila kritiku od vlastných kolegov, ktorí jej výroky označili za „urážlivé“, „poburujúce“ a podkopávajúce operačnú nezávislosť polície. Downing Street následne uviedla, že nesúhlasí so znením článku v The Times a že ho neschválil predseda vlády.

Atmosféra v Británii zostáva napätá. Spoločnosť je rozdelená v otázke podpory Palestíny verzus Izraela. Zatiaľ čo jeden tábor žiada prímerie v Gaze, druhý je na strane Izraela. Prvá skupina je viditeľnejšia svojimi pravidelnými demonštráciami a vytváraním obštrukcií v hlavnom meste.

„Nechutné, poburujúce a v niektorých prípadoch otvorene kriminálne skandovanie, transparenty a pomôcky, ktoré sa na pochode otvorene prezentuje, znamená nové dno. Antisemitizmus a iné formy rasizmu spolu s valorizáciou terorizmu v takomto rozsahu sú hlboko znepokojujúce,“ napísala politička 12. novembra na svojom profile na X.

„Toto nemôže pokračovať. Ulice Londýna sú týždeň čo týždeň zamorené nenávisťou, násilím a antisemitizmom. Verejnosť je obťažovaná a zastrašovaná. Najmä Židia sa cítia ohrození. Je potrebné konať,“ pokračovala.

Ostrý list britskému premiérovi

Vo vyhlásení, ktoré Bravermanová zverejnila po svojom prepustení, uviedla: „Pôsobenie vo funkcii ministerky vnútra bolo pre mňa najväčšou cťou v živote.“ Naznačila tiež, že sa k tejto záležitosti vyjadrí bližšie: „Viac poviem, keď príde čas.“

A svoj sľub dodržala. V utorok večer zverejnila list, ktorý poslala svojmu bývalému šéfovi Rišimu Sunakovi. Britský premiér si tento rozlúčkový list určite nedá za rámček.

V trojstranovom liste Bravermanová obvinila lídra konzervatívcov, že do čela strany sa dostal vďaka jej podpore, za ktorú sľúbil presadiť kľúčové priority vrátane zníženia prílevu nelegálnych migrantov, zavedenia nových právnych predpisov umožňujúcich vymaniť sa z medzinárodných a európskych dohôd blokujúcich protiimigračné zákony, ako aj vydania celoštátnych smerníc pre školy, ktoré by chránili biologické pohlavie, priestory určené len pre jedno pohlavie a umožňovali by rodičom vedieť, čo sa ich deti v škole učia.

„Zjavne a opakovane ste nedokázali splniť žiadnu z týchto kľúčových politík. Buď je váš osobitný štýl vládnutia znamená, že toho nie ste schopný. Alebo, ako teraz musím s istotou konštatovať, ste nikdy nemali v úmysle dodržať svoje sľuby,“ napísala politička a dodala: „Nie sú to len moje záujmy. Sú tým, čo sme sľúbili britskému ľudu v našom manifeste na rok 2019, ktorý viedol k drvivému víťazstvu. Sú tým, za čo ľudia hlasovali v referende o brexite v roku 2016.“

„Rovnako ako v mnohých iných otázkach ste sa snažili odložiť ťažké rozhodnutia, aby ste minimalizovali politické riziko pre seba. Tým ste však zvýšili veľmi reálne riziko, ktoré tieto kroky predstavujú pre všetkých ostatných.

V októbri minulého roka ste dostali príležitosť viesť našu krajinu. Služba je výsada, ktorú by sme nemali považovať za samozrejmosť. Služba si vyžaduje odvahu a zmýšľanie v prospech spoločného dobra. Prevzatie funkcie nemá byť konečným cieľom. Niekto musí byť úprimný: váš plán nefunguje, utrpeli sme rekordné volebné porážky, vaše resety zlyhali a čas sa nám kráti. Musíte urýchlene zmeniť kurz.

Možno som nie vždy našla tie správne slová, ale vždy som sa snažila dať hlas mlčiacej väčšine, ktorá nás v roku 2019 podporila. Snažila som sa byť úprimná a pravdivá voči ľuďom, ktorí nás dostali do týchto privilegovaných pozícií. Samozrejme, budem naďalej podporovať vládu pri presadzovaní politík, ktoré sú v súlade s autentickým konzervatívnym programom.“

Táto významná politička je známa svojimi ostrými vyjadreniami proti nelegálnym prisťahovalcom a klimatickým aktivistom. Zatiaľčo liberálne médiá ju označujú za radikálnu a dokonca „kontroverznú“ postavu Konzervatívnej strany, iní tvrdia, že len vyjadruje to, čo si myslí väčšina národa.

Isté je, že sa teší silnej podpore časti voličov, najmä tých, ktorí sú viac napravo. Otázkou zostáva, či jej odchod bude pre toryovcov v nadchádzajúcich voľbách prínosom alebo stratou.

Televízna stanica GBNews si objednala prieskum voličských preferencií po pondelkovom odvolaní Bravermanovej, ktoré je pre Konzervatívnu stranu zničujúce. Z viac ako 1 500 opýtaných by vládnu stranu volilo len 19 %, zatiaľ čo opozičnú Labouristickú stranu by podporilo 49 %. Polepšila si aj pravicová Reformná únia, ktorú podporilo 11 % opýtaných.

Prečítajte si aj