Piatok 10. mája, 2024
Claire Coutinhová, britská ministerka pre energetickú bezpečnosť a bezemisnú energiu, prichádza na týždenné stretnutie ministrov kabinetu na Downing Street 10 v Londýne 26. marca 2024. (Carl Court/Getty Images)

Britská ministerka pre energetickú bezpečnosť: O zmene klímy by mali rozhodovať volení politici, nie štrasburský súd

Claire Coutinhová tvrdí, že o zmene klímy by mali rozhodovať volení politici, a nie štrasburský súd.

Britská ministerka pre energetickú bezpečnosť a čistú bezemisnú energiu vyjadrila znepokojenie nad rozhodnutím Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP), podľa ktorého by vlády porušovali ľudské práva, ak by sa nezaoberali zmenou klímy.

V utorok ESĽP rozhodol, že vláda Švajčiarska porušila ľudské práva svojich občanov tým, že neprijala dostatočné opatrenia na ich ochranu pred klimatickými rizikami.

Claire Coutinhová v stredu v reakcii na rozhodnutie súdu na sociálnej sieti X napísala: „Som znepokojená rozhodnutím štrasburského súdu.“

„To, ako riešime zmenu klímy, ovplyvňuje našu hospodársku, energetickú a národnú bezpečnosť. Zvolení politici sú najpovolanejší na prijímanie týchto rozhodnutí,“ dodala.

Kritici bezemisnej politiky tvrdia, že „ľudia sú poškodzovaní klimatickými politikami viac ako samotnou klimatickou zmenou“.

Dôsledky

Prelomové rozhodnutie najvyššieho Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorým je Spojené kráľovstvo viazané, môže mať dopad na politiku čistej bezemisnej ekonomiky z hľadiska budúcich žalôb.

Súd v rozhodnutí skonštatoval, že Švajčiarsko neposkytlo dostatočnú ochranu skupine Seniorky za ochranu klímy (Senior Women for Climate Protection). Skupina, ktorej priemerný vek je 74 rokov, argumentovala tým, že staršie ženy sú najzraniteľnejšie voči extrémnym horúčavám, a že k nim dochádza čoraz častejšie.

Súd uviedol, že krajina „nesplnila svoje záväzky“ v oblasti boja proti zmene klímy a plnenia emisných cieľov.

Skupina argumentovala tým, že Európsky dohovor o ľudských právach z roku 1950 obsahuje formuláciu, ktorá výslovne zaväzuje vlády chrániť občanov pred škodlivými účinkami zmeny klímy.

Článok 8 Európskeho dohovoru hovorí o práve na rešpektovanie súkromného a rodinného života jednotlivca, ako aj jeho obydlia a osobnej korešpondencie.

Podľa Senioriek za ochranu klímy takéto práva zahŕňajú právo na to, aby zmena klímy neovplyvnila osobný život, a pre členské štáty predstavujú povinnosť zabezpečiť toto právo.

Corina Heriová, odborníčka na súdne spory týkajúce sa zmeny klímy na univerzite v Zürichu uviedla, že ide o prvé rozhodnutie medzinárodného súdu týkajúce sa zmeny klímy a prvé rozhodnutie potvrdzujúce, že krajiny majú povinnosť chrániť ľudí pred jej dôsledkami.

Zelená agenda

Vyšetrovateľ Ben Pile, ktorý vedie kampaň skupiny Diskusia o klíme vo Veľkej Británii, povedal pre The Epoch Times, že „klimatická agenda vyžaduje, aby sa vlády podriadili medzivládnym úradom“.

„Coutinhová správne uvádza, že ,zvolení politici majú najlepšie predpoklady na prijímanie týchto rozhodnutí‘, ale skutočnosť, že klimatická agenda si vyžaduje, aby sa vlády podriaďovali medzivládnym úradom a nadnárodným organizáciám, je známym faktom zelenej agendy už vyše 40 rokov,“ povedal. 

B. Pile ďalej uviedol, že klimatická agenda „si vždy vyžadovala obídenie demokratickej politiky a podriadenie si národných vlád, pretože ľudia nebudú hlasovať za zbedačovanie“.

Podľa britského zákona o zmene klímy z roku 2008 musí vláda stanoviť právne záväzný cieľ nulových emisií skleníkových plynov do roku 2050.

Britská vláda v súčasnosti čelí právnym námietkam v súvislosti s bezemisnou politikou. Prírodovedec, moderátor BBC a aktivista Chris Packham napadol rozhodnutie vlády odložiť postupné vyraďovanie motorových vozidiel a plynových kotlov.

„Vláda Spojeného kráľovstva vrátane konzervatívnej vlády, ktorej súčasťou je aj Coutinhová, patrí medzi najaktívnejšie vlády pri presadzovaní tohto programu. Čo si myslela, že robí?“ dodal B. Pile.

Harry Wilkinson, vedúci politického oddelenia organizácie Net Zero Watch, povedal pre The Epoch Times, že rozhodnutie ESĽP je „nebezpečné“.

„Claire Coutinhová má právo byť znepokojená týmto nebezpečným rozhodnutím zo Štrasburgu. O klimatickej politike, rovnako ako o akejkoľvek inej, by mali dôkladne diskutovať volení zástupcovia,“ povedal H. Wilkinson.

„Sudcovia nie sú v pozícii, aby hodnotili vedecké poznatky o klíme, a nikdy sa nemali dostať do tejto pozície. Skutočnosť je taká, že v mnohých prípadoch sú ľudia poškodzovaní klimatickými politikami viac ako samotnou zmenou klímy a perspektíva, že sudcovia presadia drakonické obmedzenia životnej úrovne ľudí, je hrozná,“ dodal H. Wilkinson.

Porušenie Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd

V súčasnosti prebieha diskusia o vzťahu Spojeného kráľovstva k Európskemu dohovoru o ľudských právach, pričom doteraz sa pozornosť sústreďovala skôr na prisťahovalectvo.

Britský premiér Rishi Sunak minulý týždeň pohrozil, že ak sa budú naďalej blokovať lety do Rwandy, odstúpi od dohovoru, pričom uviedol, že kontrola prisťahovalectva je „dôležitejšia“ ako členstvo v dohovore.

Podľa vládneho plánu budú oprávnení nelegálni prisťahovalci posielaní do Rwandy, kde im bude udelený azyl alebo im bude umožnené usadiť sa inými spôsobmi.

V januári predsedníčka ESĽP Siofra O’Learyová naznačila, že Spojené kráľovstvo by v prípade ignorovania súdnych príkazov mohlo porušiť medzinárodné právo.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj