Streda 8. mája, 2024
Ide o "historický čin v celosvetovom meradle", pochválil sa prezident Javier Milei. (Marcelo Endelli/Getty Images)

Argentína zaznamenala prvý prebytok verejných financií od roku 2008

Argentínsky prezident Javier Milei v pondelok oznámil, že krajina zaznamenala prvý štvrťročný prebytok verejných financií od roku 2008, a označil to za „historický úspech“.

V prvom štvrťroku 2024 zaznamenal argentínsky štát prebytok vo výške približne 275 miliárd pesos (290 miliónov eur), uviedol Milei v štátnej televízii.

„Je to prvý štvrťrok s finančným prebytkom od roku 2008,“ povedal s odkazom na prvý rok vlády svojej ľavicovej politickej súperky Cristiny Kirchnerovej.

Prezident Javier Milei poďakoval Argentínčanom za to, že znášali škrty vo verejných výdavkoch, ktoré viedli k tomuto prebytku.

Inflácia klesá

Je to „historický úspech v celosvetovom meradle“, pochválil sa prezident, ktorý sa dostal k moci v decembri. „Ak štát neutráca viac, ako zarobí, a neuchýli sa k tlačeniu peňazí, inflácia neexistuje. Nie je to žiadna mágia,“ dodal Milei, ultraliberálny ekonóm, ktorý sám seba označuje za „anarchokapitalistu“.

Prezident prisľúbil znížiť rozpočtový deficit na nulu, čo je ambicióznejší cieľ, než aký stanovil Medzinárodný menový fond (MMF), s ktorým má Argentína dohodu o pôžičke vo výške 40 miliárd eur.

Na tento účel spustil drakonický úsporný program, ktorý zahŕňa prepúšťanie štátnych zamestnancov, zatváranie vládnych úradov, znižovanie dotácií a zmrazenie rozpočtu. „Neočakávajte, že verejné výdavky prinesú riešenie,“ varoval Milei.

Ďalším pozitívnym signálom bol odhad „inflácie na nasledujúcich 12 mesiacov, ktorá v apríli opäť prudko klesla na 98,5 %“.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj