Rakovine pečene možno predísť: až 60 % prípadov súvisí s naším životným štýlom

Ilustračný obrázok (Foto: brgfx on Freepik)

Za posledných 50 rokov sa rozšírili reťazce rýchleho občerstvenia, nadmerné množstvo sladených nápojov, sedavý životný štýl a chronické infekcie, a preto na rakovinu pečene čoraz viac vplývajú naše každodenné rozhodnutia.

Dobrou správou je, že až 60 percentám prípadov by sa dalo predchádzať vyriešením kľúčových rizikových faktorov.

Faktory ovplyvňujúce vznik rakoviny pečene

Približne 870 000 ľudí na celom svete trpí rakovinou pečene a do roku 2050 by sa tento počet mohol takmer zdvojnásobiť. „Alkohol je považovaný za najväčší rizikový faktor rakoviny pečene,“ povedala pre Epoch Times Aleksandra Olsenová, komunikačná pracovníčka Regionálneho úradu Svetovej zdravotníckej organizácie pre Európu.

Alkohol nielenže môže iniciovať vývoj rakovinových buniek, ale môže aj urýchliť rast nádoru. Je to preto, že alkohol a jeho vedľajší produkt acetaldehyd poškodzujú pečeň viacerými spôsobmi. Táto kombinácia vytvára oxidačný stres, akési vnútorné hrdzavenie, ktoré poškodzuje DNA a sťažuje bunkám opravu, čím prispieva k rozvoju rakoviny. Opakované požívanie alkoholu vedie k zjazveniu alebo cirhóze pečene.

Alkohol robí telo zraniteľnejším voči iným rakovinotvorným látkam, napríklad tabaku. Narúša tiež metabolizmus jednouhlíkových skupín, čo je systém, ktorý pomáha kontrolovať, ktoré gény sú zapínané alebo vypínané. Keď tento proces nefunguje správne, ochranné gény môžu byť potlačené, zatiaľ čo škodlivé gény sa aktivujú.

Rakovinu pečene však nespôsobuje len alkohol. Dôležité je aj to, čo jeme. Strava môže pečeň buď chrániť, alebo môže prispievať k hromadeniu tuku a ochoreniam.

Nadmerný tuk v oblasti brucha môže zaťažovať pečeň, pričom nevyvážená črevná mikroflóra môže tento stres ešte zhoršiť. Napríklad strava s vysokým obsahom fruktózy môže nezdravým spôsobom ovplyvniť črevnú mikroflóru a narušiť rovnováhu medzi dvoma hlavnými skupinami baktérií, Firmicutes a Bacteroidetes. V priebehu času môže táto patologická zmena zvýšiť riziko vzniku stukovatenia pečene a dokonca aj rakoviny pečene.

To platí len o priemyselne vyrobených zdrojoch fruktózy, ako je kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy v kokakole a spracovaných potravinách, nie o ovocí. Spracovaná forma fruktózy má spojitosť so zjazvením pečene alebo fibrózou, pretože vyčerpáva zásoby energie pečene, čím sťažuje správne fungovanie pečeňových buniek.

Ďalším faktorom ovplyvňujúcim vznik rakoviny pečene je chronická vírusová infekcia hepatitída B alebo C. Keď tieto vírusy infikujú pečeň, narušujú normálnu kontrolu rastu buniek, aby zabezpečili svoje vlastné prežitie. Zároveň pokus imunitného systému bojovať s infekciou pridáva ďalší stres a poškodenie. Dokopy vírusy a reakcia organizmu na ne vytvárajú podmienky, v ktorých sa môže rozvinúť rakovina pečene.

Prevencia lepšia ako liečba

Prevencia je dôležitá, pretože rakovina pečene sa nevyvinie hneď. Zvyčajne sa vyvíja pomaly, začínajúc dlhodobými problémami s pečeňou, postupne prechádza do štádií zjazvenia a cirhózy a nakoniec rakoviny. Tento zdĺhavý proces dáva lekárom a pacientom dostatok príležitostí zasiahnuť liečbou a zmenou životného štýlu, aby zastavili ochorenie skôr, ako sa príliš rozvinie.

Obmedzenie konzumácie alkoholu

Na individuálnej úrovni je dôležitá podpora a otvorená komunikácia. Ľudia, ktorí chcú obmedziť konzumáciu alkoholu, často potrebujú priestor, kde sa môžu bez odsudzovania rozprávať o svojom pití a rizikách, ktoré s ním súvisia.

Prvým krokom je uvedomenie si, že alkohol sa stal problémom. Potom môže pomôcť stanovenie bezpečných realistických cieľov, ako je menej časté pitie, vyhýbanie sa určitým spúšťačom alebo nahradenie pitia alkoholu zdravšími aktivitami, uviedol hepatológ Dr. Frank Murray pre Epoch Times.

Olsenová navrhla niekoľko praktických riešení pre každého, kto sa snaží obmedziť pitie alkoholu:

Poznajte svoje limity: Sledujte, koľko vypijete za týždeň, stanovte si limity a pravidelne ich kontrolujte.

Stanovte si osobné ciele: Vopred sa rozhodnite, koľko toho vypijete, a držte sa toho. Ak pijete každý deň, zaraďte do svojho programu dni alebo týždne bez alkoholu.

Jedzte a dbajte na hydratáciu: Pred pitím alebo počas pitia pite vodu a jedzte – tým môžete znížiť smäd a zvýšiť vstrebávanie alkoholu.

Strava a dôležité živiny

Zdravá strava je kľúčom k zníženiu množstva tuku v pečeni a k jej ochrane pred metabolickým poškodením. Ukázalo sa, že stredomorská strava bohatá na ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky a zdravé tuky zlepšuje zdravie pečene a metabolizmu, a to predovšetkým vďaka vysokému obsahu antioxidantov.

Nízkosacharidová strava môže tiež pomôcť, pretože nadbytok sacharidov, najmä tých v potravinách s vysokým obsahom fruktózy a sladených nápojoch, sa môže rýchlo premeniť na tuk v pečeni.

Dôležitý je aj typ tukov, ktoré konzumujete. Omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v tučných rybách, ako je losos a sardinky, ako aj v ľanových semenách, chia semenách a vlašských orechoch, sú prospešné pre fungovanie pečene, znižujú zápaly a jazvy a pomáhajú pečeni spaľovať tuky namiesto ich ukladania.

Niektoré doplnky stravy môžu tiež pomôcť:

Vitamín E: Približne 800 IU denne (20 µg) môže znížiť hromadenie tuku v pečeni.

Silymarín: Silymarín, extrahovaný zo semien pestreca mariánskeho, preukázal schopnosť znižovať hladinu pečeňových enzýmov a tukov v krvi, čím podporuje celkové zdravie pečene.

Kurkumín: Kurkumín, zlúčenina obsiahnutá v kurkume, podporuje pečeň tým, že znižuje produkciu tuku v pečeni, podporuje rozklad tuku a zlepšuje citlivosť na inzulín. Kurkumín má tiež antioxidačné a protizápalové účinky.

Pokiaľ ide o infekciu pečene, hepatitída C sa dnes dá vyliečiť za osem až dvanásť týždňov pomocou moderných antivírusových liekov, ktoré sú bezpečné a vysoko účinné. Hepatitída B sa zatiaľ nedá vyliečiť, ale existujú dobré lieky, ktoré znižujú množstvo vírusu v tele a znižujú riziko dlhodobého poškodenia.

„Prevencia nie je jednorazová záležitosť,“ uviedla Olsenová. „Je to kombinácia rozhodnutí, ktoré vašu pečeň každý deň chránia.“


Článok bol preložený z americkej edície Epoch Times.

Podporte nás

Prečítajte si aj