Pondelok 20. mája, 2024
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v piatok počas rozlúčkovej návštevy Ukrajiny stretla v Kyjeve s tamojším prezidentom Volodymyrom Zelenským. (Zdroj: Zuzana Čaputová / FB)

Z. Čaputová dostala v Kyjeve od V. Zelenského najvyššie ukrajinské štátne vyznamenanie

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v piatok počas rozlúčkovej návštevy Ukrajiny stretla v Kyjeve s tamojším prezidentom Volodymyrom Zelenským. Poďakovala mu za vzájomné priateľstvo a spoluprácu.

Po schôdzke si Z. Čaputová prebrala z rúk V. Zelenského najvyššie ukrajinské štátne vyznamenanie Rad Jaroslava Múdreho 1. stupňa. Ukrajinskému prezidentovi zase udelila slovenské štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža 1. triedy.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenský. (Zdroj: Zuzana Čaputová / FB)

Z. Čaputová pripomenula, že za uplynulých päť rokov v prezidentskom úrade navštívila Kyjev štyrikrát. Súčasnú cestu podľa svojich slov považuje za možnosť rozlúčiť sa s prezidentom V. Zelenským.

„Naše prezidentské mandáty i politické príbehy sa začali približne v rovnakej dobe. Za ten čas sme mali možnosť sa zblížiť, veľa sa rozprávať a vzájomne sa počúvať. Zo vzťahu oficiálneho sa stal priateľský a ja som za to vďačná,“ uviedla prezidentka.

V. Zelenského vníma ako lídra krajiny, ktorá bráni svoju budúcnosť a právo o nej samostatne rozhodovať. Ukrajinský prezident podľa nej zase bráni „princípy a pravidlá, ktoré zaručili európskemu kontinentu desaťročia mieru a ktoré dnes Ruská federácia v jeho krajine tak flagrantne pošliapava“.

Slovenská prezidentka si predtým položením kytice červených ruží k pamätníku Anjeli víťazstva uctila pamiatku 118 obetí bojov pri obci Moščun, ktoré sa odohrali v prvých dňoch ruskej invázie.

„Prišla som do krajiny, v ktorej je vojna, ťažká situácia a obrovské ľudské utrpenie. Moja rozlúčková návšteva je aj príležitosťou sprostredkovať toto posolstvo k nám domov. Zároveň som rada, že sem môžem priniesť dobré správy zo Slovenska, ktoré sa týkajú pomoci Ukrajine,“ uviedla prezidentka.

Prečítajte si aj