Sobota 27. júla, 2024
Foto: FB / Magda Vášáryová, FB / Eduard Chmelár

Vášáryová kritizuje, že sa o prezidentke hovorí ako o paničke, ktorá prišla z Hornej Dolnej. Chmelár tvrdí, že pre mier neurobila absolútne nič

Bývalá politička, diplomatka a zakladateľka Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) Magda Vášáryová diskutovala v relácii Na telo s historikom, politickým analytikom a aktuálne poradcom premiéra Roberta Fica (Smer-SD) Eduardom Chmelárom o vzťahoch v rámci Európskej únie a o vojne na Ukrajine.

Hrozí Slovensku zastavenie eurofondov?

Snahu o zastavenie eurofondov pripisuje Chmelár predovšetkým nadpráci opozície, táto otázka je však podľa neho po návšteve eurokomisárky Věry Jourovej bezpredmetná, keďže nenamietala zrušenie špeciálnej prokuratúry a ocenila aj skutočnosť, že nový zákon o Slovenskej televízii a rozhlase ide v riadnom legislatívnom konaní, nepripustila teda pochybenie v žiadnej z oblastí, na ktoré opozícia upozorňovala. „Povedala veľmi jasne, Európska komisia nemá záujem na tom, aby zastavila peniaze Slovensku,“ akcentoval Chmelár.

„Pani komisárka Jourová je mojou priateľkou, takže ja viem veľmi dobre, čo tu povedala a o čo išlo,“ odmietla Vášáryová Chmelárovu interpretáciu Jourovej výrokov. Vyjadrenia o tom, že nás Európska komisia za niečo trestá (narážala na video Roberta Fica, v ktorom naznačil, že by nám na základe výsledku prezidentských volieb mohla siahnuť na eurofondy), sú podľa Vášáryovej rozprávkami pre malé deti, upozornila však na nutnosť dodržiavania pravidiel. „Ja si veľmi vážim, že vlastne vláda musí korigovať svoje kroky pod tlakom Európskej komisie a pod tlakom toho, čo sme podpísali pri vstupe do Európskej únie. To je veľmi dôležité,“ skonštatovala. Prízvukovala, že si musíme zvyknúť na to, že sme súčasťou Európskej únie, a nie hovoriť o tom, že nás Európska únia za niečo potrestá. „My sme súčasťou, my sme Európska únia,“ vyhlásila bývalá diplomatka.

Chmelár sa vyjadril, že sa téma eurofondov nemá dramatizovať a Slovensku zastavenie peňazí nehrozí. Aj napriek určitým výhradám Európskej komisie (EK) podľa neho ide o štandardný proces, z ktorého robí opozícia búrku v pohári vody. Pripomenul, že vláda minulý týždeň po konzultácii s EK schválila výdavkové limity, tie však ešte musia prejsť schválením v parlamente.

V zahraničnej politike je kľúčová dôvera

„Zásadou dobrej, vypočítateľnej, jasnej, slušnej zahraničnej politiky musí byť snaha vzbudzovať dôveru. To je kľúčové slovo – dôvera,“ priblížila Vášáryová, avšak budovaniu dôvery sa podľa nej Slovensko vzdialilo. „Je dôležité, aby Slovensko bolo na tej správnej strane dejín,“ zdôraznila.

„O dôveryhodnosť sa v tomto smere musia pričiniť obe strany, ako koalícia, tak aj opozícia. Ja nepoznám taký štát, kde by opozícia takým spôsobom ohovárala vlastný štát, ako je to u nás,“ povedal Chmelár. Zároveň poukázal na pozitívne výsledky komunikácie s Európskou komisiou, počas ktorej boli kritické tvrdenia opozície vyvrátené.

„Myslieť si, že štyria poslanci Európskeho parlamentu môžu nejakým spôsobom, zásadným, ovplyvniť celú situáciu v Európskej komisii, je naivné, hlúpe. Ja chápem, že to je určené pre určitú vrstvu voličov, ale prosím vás pekne, nezaoberajme sa týmto ďalej,“ reagovala Vášáryová na Chmelárovu poznámku o tom, že vo výstupoch EK sa nachádzajú celé odseky príznačné pre Progresívne Slovensko a odmietanie tejto skutočnosti je len hrou na slepú babu.

„Napokon nemusíme hovoriť len o poslancoch, spomeňme ten takmer ututlaný rozhovor prezidentky Čaputovej pre Financial Times, kde odporúčala Európskej komisii, aby zastavila peniaze, ak to bude nevyhnutné. Proste toto hovorí hlava štátu?“ spýtal sa Chmelár.

Čo sa bude diať s Vyšehradskou štvorkou 

Magda Vášáryová nastolila v diskusii otázku, čo sa bude diať s Vyšehradskou štvorkou. „Pretože náš pán premiér zatiaľ napríklad nebol v Poľsku. Nedostal pozvanie do Poľska, alebo čo? Poľsko je náš veľmi dôležitý partner,“ skonštatovala a vytkla premiérovi jeho orientáciu na Maďarsko. Záujmy Slovenska sú podľa nej v rozpore so záujmami Viktora Orbána a strany Fidesz.

Chmelár regionálnym zoskupeniam typu Vyšehradská štvorka nepripisuje rovnakú váhu ako Vášáryová. V relácii povedal, že ich cieľom je posilnenie možnosti presadiť záujmy štátu na úrovni Európskej únie a V4 splnila svoj účel už len tým, že bola založená, aby nám uľahčila vstup do Európskej únie. Z dlhodobého hľadiska sa však podľa neho tento formát preceňuje a geopolitické ukotvenie Slovenska vidí skôr v štátoch bývalej habsburskej monarchie ako je Česko, Slovensko, Maďarsko, Rakúsko, Chorvátsko či Slovinsko. „Pretože Poľsko je úplne iná váhová kategória. Ono aj teraz sníva o obnovení Weimarského trojuholníka, že bude zarovno vládnuť Európe spolu s Nemcami a Francúzmi, čo je chiméra, ale jednoducho to, prečo sa neuskutočnila tá návšteva, no tak musíme vnímať trošku aj tie výroky z poľskej strany,“ poukázal na negatívny postoj Donalda Tuska voči slovenskej vláde.

Vášáryová súhlasila s Chmelárovým konštatovaním, že Poľsko sa usiluje o obnovenie weimarskej spolupráce, no pripomenula, že tento „trojuholník“ nikdy veľmi nefungoval.

Všetci chcú mier, ale nie všetci pracujú v jeho prospech 

Hosťom predchádzajúcej relácie Na telo bola prezidentka Zuzana Čaputová. Jednou z preberaných tém bol aj súčasný politický naratív o otázke mieru. „Tu sa vytvorila taká falošná dilema, ako keby nejaká časť spektra slovenskej spoločnosti bola za vojnu a druhá bola za mier. To je tak absurdné, to je tak falošná dilema. Všetci si želáme mier,“ zaznelo z jej úst.

„No tak na tento výrok, že všetci chcú mier odpovedám výrokom Eleanor Rooseveltovej, ktorá povedala – Áno, všetci chcú mier, ale nie všetci pracujú v jeho prospech. Bohužiaľ, Zuzana Čaputová je typickým príkladom človeka, ktorý neurobil pre mier absolútne nič,“ kritizoval prezidentku E. Chmelár, ktorý je obhajcom mierovej dohody a vyjednávania. V opačnom prípade sa podľa neho bude konflikt len predlžovať a priamoúmerne s jeho pokračovaním bude stúpať aj počet obetí.

Vášáryová upozornila na dramatické zhoršenie situácie a poukázala na slová poľského ministra zahraničia Radoslawa Sikorskeho, podľa ktorého je dôležité, aby ruská armáda zostala na svojom území, a nie na poľských hraniciach. Ďalej spomenula Nórsko, ktoré kvôli spoločným hraniciam s Ruskou federáciou radikálne zvyšuje výdaje na obranu a zmienila aj hlavné mesto Estónska Talin, ktorý je vzdialený od Petrohradu 360 km a môže ho dostihnúť každá raketa. „Jednoducho my v tejto situácii hovoríme o našej prezidentke, ako keby to bola nejaká panička, ktorá teraz prišla z nejakej Hornej Dolnej,“ komentovala Chmelárove slová.

Otázky na telo

Magda Vášáryová na seba po minuloročných parlamentných voľbách upozornila rozhovorom, v ktorom označila voličov Smeru viacerými invektívami. V relácii Na Telo reagovala na otázku moderátora, či ľutuje svoj výrok „Robert Fico sa stotožňuje s hľadaním voličov medzi nesystémovými voličmi alebo vyslovene spodinou“ tvrdením, že ho neľutuje a naďalej si za ním stojí. 

Chmelár mal pre zmenu „obhájiť“ svoj výrok z roku 2020 „Smer je eseročka, ktorá vznikla ako trust oligarchov“. Jeho reakcia bola diplomatickejšia. „Všetky politické strany do istej miery na tom fungujú, ale paradoxne je to práve Smer, ktorý sa od oligarchov najviac oslobodil. Nevšimli ste si to?“ uzavrel rétorickou otázkou.

Prečítajte si aj