Pondelok 20. mája, 2024
Poľnohospodárski pracovníci zbierajú pšenicu na poli v meste Huaibei v čínskej provincii Anhui, 29. mája 2011. (Foto: VCG/VCG via Getty Images)

V rámci čínskej politiky „zvyšovania produkcie obilia“ vyrážajú na vidiek špeciálne donucovacie jednotky, vidiečanom rastú straty na majetku

Politika komunistickej strany, ktorej cieľom je zaistiť zvýšenie produkcie obilia v Číne, predstavuje ďalšiu záťaž pre vidiecke komunity, ktoré sa už aj tak potýkajú s problémami.

Desaťtisíce príslušníkov „poriadkových síl“ vyslaných Pekingom vyrazili na rozsiahly čínsky vidiek, aby presadili splnenie najnovších požiadaviek čínskeho režimu na rozšírenie produkcie obilia.

Viac ako 2 500 miestnych „roľníckych donucovacích tímov“ už začalo zavádzať nové smernice ústrednej štátnej správy týkajúce sa výsadby, chovu zvierat, využívania vody, ako aj kvality a bezpečnosti produktov.

Výsledkom je podľa dostupných správ chaos a utrpenie v mnohých obciach. Činnosť donucovacích jednotiek viedla ku škodám na majetku a veľkým stratám poľnohospodárov, často kvôli drobným, či dokonca neexistujúcim priestupkom.

Videozáznamy a správy zverejnené na sociálnych sieťach zachytávajú kontrolórov, ako vykopávajú zdravé zeleninové výhonky, likvidujú záhrady pomocou buldozérov, vytínajú ovocné stromy a zhromažďujú hospodárske zvieratá, ktoré podľa nich „porušujú predpisy ústrednej vlády“.

Jedno z videí zverejnené začiatkom apríla z predmestia čínskeho mesta Jün-čcheng zachytáva dopravný valec s pripevneným transparentom s nápisom „prísny zákaz výsadby a predaja zeleninových produktov“. Na záberoch možno vidieť, ako stroj drtí stromy s  čínskymi datľami.

Zábery z videozáznamu zverejneného na čínskych sociálnych sieťach na jar 2023 ukazujú maskovaných pracovníkov „nongguan“ (úradníci riadenia vidieka), ako hovoria s vidieckymi obyvateľmi predtým, než začnú vykopávať ich úrodu a tabakové plodiny. (Rádio Slobodná Ázia)

Na videu natočenom v čínskom Leping-u žena skľúčene opisuje, ako sa pracovníci vidieckej správy rozhodli zrovnať so zemou jej pracne vysadený bambusový háj a premeniť ho na poľnohospodársku pôdu. Iní nariekajú, že im nemilosrdne zasypali rybníky a ich husi utĺkli palicami. Niektorí farmári uviedli, že boli donútení okamžite predať svoje kačice, kurence a prasatá bez ohľadu na cenu.

Podľa informácií čínskych užívateľov internetu sú dedinčania nútení za  „služby“ úradníkov navýšiť ročnú daň vo výške 18 jüanov (2,37 eur). Pre predstavu výšky príjmu uvedieme, že stovky miliónov Číňanov žijú z platu nižšieho ako 500 jüanov (65,8 eur ) mesačne.

Obyvatelia čínskeho vidieka mali nariadené vyrúbať lesy, ktoré v minulosti vysadili na poľnohospodárskej pôde v rámci predchádzajúcich snáh Čínskej komunistickej strany o „zlepšenie životného prostredia“, a prinavrátiť pozemky späť na pestovanie obilia.

Dokonca aj časti Zeleného pásu, šesťdesiat kilometrového ekologického parku v čínskom Chengdu, sú vytínané a upravované pre poľnohospodárske účely. Zelený pás, vybudovaný v rokoch 2003-2017 za náklady dosahujúce 34 miliard jüanov (asi 4,475 miliardy eur), je obľúbenou mestskou lokalitou.

„Správa vidieka“

V Číne v posledných rokoch spôsobila kombinácia nevídaných povodní, sucha a zabratia úrodnej pôdy pre potreby rozvoja čínskej výstavby nehnuteľností vážné dopady na poľnohospodársku úrodu. Vzhľadom na to, že medzinárodné spoločenstvo sa obracia proti čínskemu režimu, si Peking vytýčil nový cieľ: dosiahnuť 90%-nú sebestačnosť v zásobovaní obilninami, pretože prognózy pre čínsku potravinovú bezpečnosť nie sú priaznivé.

Štátna rada  zverejnila vo februári Dokument č. 1, ktorý požaduje zabezpečenie „stabilnej produkcie a dodávok obilia, ako aj dôležitých poľnohospodárskych produktov“ a vyzýva k tomu, aby čínski roľníci splnili kvótu dodávky 650 miliónov ton obilia v tomto roku.

Hoci je Čína zhruba rovnako veľká ako Spojené štáty, žije v nej viac ako 1 miliarda ľudí, zatiaľ čo Američanov je iba 330 miliónov. Podľa čínskeho finančného spravodajského webu Economic Daily mala krajina v roku 2019 iba 316 miliónov akrov ornej pôdy, zatiaľ čo Spojené štáty sa môžu pochváliť 893 miliónmi akrov – najviac zo všetkých krajín sveta.

Denník Economic Daily ďalej poznamenal, že poľnohospodárska kapacita Číny sa naďalej znižuje a že do roku 2032 klesne pod „kritickú hranicu“ 1,8 miliardy mu (zhruba 119 miliónov hektárov).

Cao Yaxue, redaktorka webových stránok o ľudských právach China Change, uviedla pre denník The Epoch Times, že autoritárska vláda v Pekingu, ktorá má obavy o  produkciu obilia „vie, že nestačí len vydávať písomné nariadenia“. „Svoje požiadavky musí realizovať silou,“ povedala Cao.

Pracovníci poverení plnením pokynov komunistickej strany týkajúcich sa maximalizácie produkcie obilia, sú súčasťou komplexných jednotiek pre vymáhanie dodržiavania poľnohospodárskych právnych predpisov (CALET), programu zriadeného Ministerstvom poľnohospodárstva a vidieka v náväznosti na reformy komunistickej strany a štátnych inštitúcií ohlásené v roku 2018. Podľa vládnych štatistík je v súčasnosti viac než 80 000 policajtov zaradených do 2 564 donucovacích jednotiek.


Z originálneho článku preložili M.K. a LS.

Prečítajte si aj