Nedeľa 19. mája, 2024
EU komisár Oliver Varhelyi (Photo by ADEM ALTAN/AFP via Getty Images)

Turecko dostane od Európskej komisie 781 miliónov eur na podporu migrantov

V stredu 6. septembra podpísalo Turecko a Európska komisia (EK) zmluvu na podporu najzraniteľnejších skupín utečencov žijúcich na tureckom území. EK na tento účel vyčlenila sumu 781 miliónov eur.

Jedná sa o dosiaľ najväčší kontrakt podpísaný medzi Ankarou a Bruselom. Podľa slov eurokomisára Olivéra Várhelyiho je zmluva „dôkazom pokračujúcej solidarity Európskej únie a vytrvalej podpory Turecka pri prijímaní najväčšej utečeneckej komunity na svete“.

Pri slávnostnom podpise zmluvy boli prítomní okrem eurokomisára Várhelyiho aj turecká ministerka sociálnych vecí a rodiny Mahinur Ozdemirová a prezidentka Tureckého červeného polmesiaca Fatma Maričová Yilmazová.

Financie sú určené pre viac než 4 milióny utečencov, pričom registrovaných sýrskych utečencov je 3,3 milióna. Oprávnení migranti budú vďaka Tureckému červenému polmesiacu dostávať pravidelné mesačné finančné príspevky z bankomatov pomocou špeciálnej karty.

EÚ poskytla od roku 2011 Turecku celkovo takmer 10 miliárd eur na pomoc utečencom a miestnym hostiteľským komunitám. Použili sa na humanitárnu pomoc, podporu vzdelania a zdravotnej starostlivosti pre migrantov.

Prečítajte si aj