Streda 23. októbra, 2024
Nový prezident Peter Pellegrini počas slávnostnej inaugurácie 15. júna 2024 v Bratislave. (Foto: FB / Peter Pellegrini)

Ťažká úloha: Pellegrini chce stáť za programovým vyhlásením vlády, no zároveň byť prezidentom všetkých

V sobotu (15. 6.) sa Peter Pellegrini počas slávnostnej inaugurácie oficiálne ujal postu prezidenta Slovenskej republiky. Bývalá prezidentka Zuzana Čaputová mu zaželala úspešný mandát. Pellegrini v prejave zdôraznil, že bude prezidentom všetkých občanov, vrátane tých, ktorí ho nevolili. Zároveň už skôr deklaroval, že chce byť prezidentom nestraníckym, avšak so stranou Hlas, ktorú založil, ho naďalej spája honorárny titul zakladajúceho predsedu. Podľa politológa prezident nemá stopercentnú istotu, či strana prežije, ak by sa s ňou úplne rozlúčil.

Pellegrini si cez víkend prevzal kľúče od Grassalkovičovho paláca

V sobotu (15. 6.) presne na poludnie sa počas slávnostnej inaugurácie oficiálne ujal svojho postu nový prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini. 

„Môjmu nástupcovi, pánovi prezidentovi Petrovi Pellegrinimu úprimne želám úspešný mandát, aby sa mu darilo naplniť jeho poslanie a vykonávať službu všetkým občanom. A Slovensku želám pokojnejšie časy,“ odkázala mu už bývalá prezidentka Zuzana Čaputová.

Nová hlava štátu sa počas slávnostnej inaugurácie prihovorila všetkým občanom, menovite tým, ktorí volili iného kandidáta alebo ktorí vôbec nevyužili volebné právo počas posledných prezidentských volieb.

„Prihováram sa im s nádejou, že môj výkon prezidentskej funkcie raz bude hodný aj ich rešpektu. A prihováram sa aj tým, ktorí voliť vôbec neboli, pretože aj oni sú plnohodnotnými členmi slovenskej spoločnosti a podieľajú sa na jej formovaní.“

Pellegrini sa snažil osloviť každého jedného človeka na Slovensku s vierou, že sa každý cíti byť súčasťou spoločenstva Slovenskej republiky. „Prihováram sa mu, aby vedel, že chcem byť aj jeho prezidentom.“

Prezident všetkých? Ukáže čas

„Vláda Slovenskej republiky sa môže spoľahnúť na to, že pokiaľ bude plniť svoje programové vyhlásenie vlády, ktorej som spolutvorcom ako predseda koaličnej strany, tak sa nemusí obávať, že z prezidentského paláca, tak ako to bolo posledných desať rokov, vznikne jedno opozično oportunistické mocenské centrum, ktoré bude vláde škodiť, ktoré bude štátu škodiť v zahraničí a ktoré sa bude tešiť z neúspechov vlády Slovenskej republiky,“ vyhlásil Pellegrini vo svojej voličskej základni počas volebnej noci po tom, čo bol výsledok prezidentských volieb jasný.

Tiež uviedol, že sa nechystá byť nekritickým obdivovateľom vlády, aj keď stál pri jej zrode. „Som človek, ktorý vie a chápe, že Slovensko má svoje problémy, ale len zjednotený národ sa dokáže spoločne spojiť, nájsť energiu a silu, aby sme z tých všetkých problémov, v ktorých sa nachádzame, vyšiel,“ doplnil.

Pellegrini na jednej strane deklaruje prísľub ochrany hodnôt programového vyhlásenia vlády a na druhej ašpiráciu byť prezidentom všetkých. Čas ukáže, do akej miery sú tieto dve pozície zlúčiteľné.

„Nie je to šťastný a štátnický úvod do nástupu do prezidentskej funkcie,“ reagovala na prvé Pellegriniho slová po vyhlásení neoficiálnych výsledkov prezidentských volieb sociologička a profesorka Iveta Radičová. Podľa nej išlo o pomerne ostrý úvod, ktorý sa nedal nevnímať. 

„Označenie svojich predchodcov (mal na mysli prezidenta Kisku a prezidentku Čaputovú) za škodcov, považujem za absolútne nemiestne,” skonštatovala. Naopak, podľa Radičovej poziciovanie a zásluhu v ostatných 5 rokoch Slovenskej republiky a budovanie medzinárodných vzťahov treba pripísať prezidentke Čaputovej, nakoľko „žehlila aj problémy, ktoré už stihla vyrábať Ficova vláda.“

Podpredseda KDH Viliam Karas ocenil vyjadrenú vôľu P. Pellegriniho už aj pred voľbami byť prezidentom všetkých: „Ja by som len chcel ešte raz oceniť to, čo deklaroval Peter Pellegrini, že chce byť prezidentom všetkých. My potom budeme veľmi podrobne čítať, či to tak naozaj aj je. Budeme sa pýtať, klásť otázky a budeme naozaj chcieť, aby bol prezidentom všetkých občanov.“ Zároveň dodal, že Pellegrini by mal odstrihnúť pupočnú šnúru, ktorá ho naďalej spája s materskou stranou Hlas.

Podľa ministra vnútra Matúša Šutaj Eštoka (Hlas-SD) nový prezident bude prezidentom ľudí. Povedal to už počas volebnej kampane, že ak by vyhral, mali by sme tu „suverénneho prezidenta a vládu, ktorá robí pre ľudí a prezident, ktorý, keď vláda niečo robí zle, tak ich skritizuje, ale nie za každú cenu ich tam bude biť. Ak vláda robí niečo dobré, tak ich pochváli a pomôže.“ Zároveň Šutaj Eštok dodáva, že takýto prezident zabezpečí pokoj a spojí rozpoltenú spoločnosť a obyvateľov.

Puto s Hlasom zostalo neprerušené

Nový prezident sa po zvolení vzdal postu predsedu parlamentu a vo svojej materskej strane si pozastavil členstvo. Na straníckom sneme strany Hlas-SD v Košiciach povedal, že slovenská politická tradícia jasne naznačuje, aby bol prezident republiky nadstranícky, aby mohol zjednocovať národ. „Najvyššia ústavná funkcia si skrátka vyžaduje, aby prezident nebol priamym aktérom straníckych súbojov a aby vďaka svojej nadstraníckosti požíval dôveru aj u ľudí iného politického presvedčenia,“ skonštatoval už ako bývalý šéf Hlasu.  

Pellegrini však úplne zo strany neodchádza. Svoje členstvo len pozastavil a naďalej zostáva so stranou prepojený honorárnym titulom. Delegáti na sneme strany totižto odsúhlasili zmenu stanov, čím vytvorili čestnú funkciu zakladajúceho predsedu strany. „Funkciu zakladajúceho predsedu vykonáva osoba, ktorá bola ako prvá zvolená do funkcie predsedu strany,“ hovoria novelizované stanovy. 

Tento post Pellegrinimu umožní reprezentovať Hlas na významných udalostiach, či zúčastniť sa na rokovaniach straníckych orgánov s poradným hlasom. „Som nesmierne rád, že Peter Pellegrini bude navždy zakladajúcim členom Hlasu,“ povedal na sneme nový predseda strany Šutaj Eštok.

Bývalý ľavicový politik a niekdajší predseda SDĽ Peter Weiss v tomto geste nevidí len vzdanie vďaky otcovi zakladateľovi za všetko, čo pre stranu urobil. „Je to tiež pragmatický spôsob, ako aj po odchode z funkcie predsedu prenášať osobnú popularitu Pellegriniho na stranu Hlas-SD po tom, čo bude prezidentom a bude si ju môcť budovať v tejto najvyššej štátnej funkcii,“ píše vo svojom komentári.

Podľa politológa Grigoriho Mesežnikova Pellegrini svojím pokračujúcim spojením s Hlasom deklarovanú nadstraníckosť naopak obišiel. „My už tu máme prezidentov od roku 1993 a nijaký prezident nič také nenaznačoval, že to, že vystúpi zo strany, je niečo nadštandardné. To je samozrejmý štandard a myslím si, že Peter Pellegrini to celkom nedodržal, pretože táto pozícia, nech je dokonca bez akýchkoľvek exekutívnych právomocí (pozícia zakladajúceho predsedu, pozn. red.), ale dáva mu možnosť udržiavať kontakt so svojou stranou tak, aby to pri výkone funkcie nejakým spôsobom zohľadňoval.“ Podľa neho to znamená, že sa so svojimi bývalými straníkmi bude naďalej stretávať a konzultovať.

Politológ tiež skonštatoval, že Pellegrini dal zbytočne príležitosť kritikom z hľadiska vnímania princípu nestraníckosti. „A ja to vnímam ešte inou optikou,“ dodal. „Zrejme nemá stopercentnú istotu, že ak sa on s tou stranou úplne rozlúči, alebo sa vzdiali, tak osud strany môže byť, nechcem povedať že rovno spečatený, ale skomplikovaný,“ povedal Mesežnikov. Poukázal aj na pokles voličov Hlasu v eurovoľbách a na to, že Robert Fico (Smer-SD) má podľa neho s Hlasom vlastné plány, čo vidieť aj v prípade snahy o pretlačenie Andreja Danka na posť šéfa NR SR.

Prečítajte si aj