Streda 1. mája, 2024
Požiar na Tenerife (Kanárske ostrovy) vypukol 15. augusta 2023 a spustošil približne 1800 hektárov zalesnenej oblasti v severovýchodnej časti ostrova. (Photo by DESIREE MARTIN/AFP via Getty Images)

Požiare na celom svete nie sú dôsledkom „globálneho otepľovania“. Spôsobujú ich najmä ľudské faktory (Komentár)

Vlády a svetové organizácie nás čoraz častejšie varujú pred „globálnym otepľovaním“ a klimatickými zmenami ako hlavnými dôvodmi pre nevyhnutné urýchlenie globálnej transformácie smerom k takzvanej „zelenej forme“ energií.

Boj s touto tzv. „klimatickou krízou“ bol hlavnou témou januárového stretnutia lídrov Svetového ekonomického fóra v Davose. John Kerry, americký politik a splnomocnenec amerického prezidenta Joea Bidena pre klimatické zmeny prirovnal rozsah tejto „transformácie“ k „prvej priemyselnej revolúcii“.

Podľa generálneho tajomníka OSN Antonia Guterresa sa klimatická kríza „stupňuje“, pretože planéta sa dnes „takmer varí“. Guterres uviedol, že spolu s tým „prichádzajú vlny horúčav, sucha a predovšetkým požiare“.

Fakty však ukazujú, že vo svete sa percento územia postihnutého požiarmi za posledných dvadsať rokov znížilo. A tiež to, že zmena klímy nie je hlavnou príčinou požiarov. Na vine je najmä ľudský faktor, t. j. podpaľačstvo alebo nedbalosť.

Lesný požiar neďaleko Agioi Theodori, asi 70 km západne od Atén 18. júla 2023. (Photo by VALERIE GACHE/AFP via Getty Images)

Bjorn Lomborg, prezident amerického think tanku Copenhagen Consensus, uvádza v článku pre Wall Street Journal, že „satelity snímajú požiare na planéte už viac ako dve desaťročia“ a vďaka tomu je možné situáciu spoľahlivo vyhodnotiť.

„Údaje neklamú: od roku 2000 vidíme klesajúci trend a v roku 2022 sme zaznamenali rekordne nízke percento oblastí postihnutých lesnými požiarmi – 2,2 %,“ píše Bjorn Lomborg.

V prezentácii amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) sa uvádza, že za posledných dvadsať rokov došlo k zníženiu počtu požiarov o 25 %. Prezentáciu si môžete pozrieť tu.

Predstavitelia mnohých krajín obviňujú z požiarov v minulých rokoch predovšetkým podpaľačov

Pripomeňme si, že zo založenia požiaru v Národnom parku České Švajčiarsko bol obvinený bývalý strážca parku. Analýzou požiarov v Taliansku, Austrálii, na Havaji, v Kalifornii a Španielsku v posledných rokoch sme zistili, že za väčšinou z nich tiež stojí ľudský faktor, a nie „zmena klímy“.

„Viac ako polovicu požiarov v Taliansku spôsobili podpaľači,“ oznámil v roku 2021 oficiálny predstaviteľ talianskej vlády. Podľa BBC je situácia podobná aj v Austrálii, kde ľudia každoročne spôsobia 31 000 z 54 000 lesných požiarov.

Titulok v článku americkej stanice CBS News z júna 2022 upozornil, že „počty zatknutých podpaľačov v súvislosti s požiarmi v štáte Kalifornia trhajú rekordy“.

V marci tohto roku španielska vláda informovala, že „väčšinu požiarov majú v severnom Španielsku na svedomí podpaľači“. Agentúra Associated Press (AP) ďalej doplnila, že „oficiálni predstavitelia malého severošpanielskeho regiónu Astúria sa sťažujú, že za viac ako 100 požiarmi, ktoré zúria v hustých lesoch a horách, môžu bližšie nešpecifikovaní podpaľači“.

Príčiny nedávneho požiaru na ostrove Maui zatiaľ nie sú potvrdené. Avšak za minuloročnými požiarmi na ostrove, ktoré však neboli také katastrofálne ako tie tohtoročné, stáli opäť ľudia.

Ako je to s tohtoročnými požiarmi

V rozhovore pre kanadskú televíznu stanicu CTW News premiérka provincie Alberta Danielle Smithová začiatkom augusta 2023 uviedla, že „500 zo 650 tohtoročných požiarov vzniklo ľudským pričinením“.

Pár dní po tomto rozhovore kanadská stanica NNSL informovala, že pri pokuse o založenie požiarov na severovýchode Kanady boli zadržané štyri osoby.

Naša analýza pôvodu súčasných požiarov v Európe opäť potvrdila, že hlavnou príčinou sa zdá byť podpaľačstvo, a preto ich vznik nemožno pripísať „globálnemu otepľovaniu“.

„Požiar na turisticky obľúbenom ostrove Tenerife bol založený úmyselne,“ potvrdil pred týždňom prezident regionálnej polície Kanárskych ostrovov.

Lesné požiare počas augusta 2021 na ostrove Evia, druhom najväčšom gréckom ostrove, ktoré spálili rozsiahle oblasti borovicového lesa, zničili domy a prinútili turistov a miestnych obyvateľov utiecť. (Foto: ANGELOS TZORTZINIS/AFP cez Getty Images)

„Väčšinu požiarov v Grécku spôsobila ľudský faktor,“ uviedla grécka vláda v júli 2023.

A minulý týždeň sme sa na webovej stránke americkej stanice CNN mohli dočítať, že „kým najväčšie požiare v rámci EÚ naďalej zúria, grécka polícia už zatkla desiatky podozrivých“.


Názory vyjadrené v tomto článku sú názormi autora a nemusia nutne odrážať stanovisko The Epoch Times.


Pôvodný článok

Prečítajte si aj