Nedeľa 12. mája, 2024
(Illustrácia The Epoch Times, Getty Images, Freepix)

Agentúra OSN pre pomoc Palestínčanom dlhodobo podporuje Hamas: predstiera OSN, že o ničom nevedela? (Špeciálny report) 

To, že Organizácia Spojených národov prepustila 12 zamestnancov agentúry pre pomoc Palestíne (UNRWA) za účasť na masakri Hamasu zo 7. októbra 2023, sa niektorým politickým expertom zdá málo presvedčivé.

Povedali, že to vnímajú ako súčasť oveľa hlbšieho problému, ktorému OSN odmietla čeliť a „zamietla to pod koberec“.

„Je úžasné vidieť, že sa ľudia konečne prebudili a uvedomili si túto skutočnosť,“ povedala Simone Ledeenová, vysokopostavená úradníčka ministerstva obrany počas Trumpovej vlády.

„Prebúdzajú sa k tejto skutočnosti, ale tiež, ako som pochopila, boli konfrontovaní s nespochybniteľným dôkazom. Mali sme dôkaz, dôkaz, ktorý existoval už pred 7. októbrom.“

Agentúra – Úrad OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) – je už dlho obviňovaná z rozsiahleho prepojenia s hnutím Hamas, ktoré od roku 2007 vládne v pásme Gazy.

Vláda USA klasifikuje Hamas ako teroristickú organizáciu od roku 1997.

UNRWA je po Hamase a Palestínskej samospráve najväčším zamestnávateľom v pásme Gazy. Takmer všetci jej zamestnanci sú Palestínčania, čo je medzi humanitárnymi agentúrami OSN výnimočné.

Agentúra sa už takmer 75 rokov nesnaží presídliť Palestínčanov a namiesto toho v nich podporuje čoraz menej pravdepodobnú nádej, že sa jedného dňa vrátia do dnešného židovského štátu Izrael. Obhajcovia UNRWA tvrdia, že nepresídľovanie je výslovne uvedené v štatúte agentúry.

Hamas dlhodobo využíva školy, nemocnice a iné budovy UNRWA ako ľudské štíty, čo je podľa štvrtého Ženevského dohovoru vojnový zločin a prezident USA ho môže sankcionovať podľa zákona o štítovej ochrane z roku 2018.

Muž vchádza s poškodeným nákladným autom do školy Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) v Chán Júnise na juhu pásma Gazy 21. októbra 2023. (Mahmud Hams/AFP via Getty Images)

Hamas skladuje zbrane v zariadeniach UNRWA, v ich blízkosti alebo pod nimi a vybudoval pod nimi rozsiahly systém teroristických tunelov. Zabavil potraviny a zásoby humanitárnej pomoci, ktoré mala agentúra distribuovať civilistom.

Izrael už dlho obviňuje školy UNRWA z vyučovania nenávisti, takej, aká sa prejavila 7. októbra 2023, keď teroristi vraždili, znásilňovali, mučili a upaľovali v pohraničných obciach Izraela.

Natáčali sa pri tom, zverejňovali tieto videá na sociálnych sieťach, privádzali rukojemníkov späť do Gazy a pred jasajúcimi civilistami ich zneužívali, ako aj telá tých, ktorých zabili.

Americkí senátori John Kennedy a Rand Paul (obaja republikáni) 31. januára predstavili legislatívu, ktorá požaduje, aby ministerstvo zahraničných vecí monitorovalo, čo sa učí v palestínskych školách a vzdelávacom systéme, ktorý pomáhajú platiť americkí daňoví poplatníci. Ministerstvo zahraničných vecí 26. januára uviedlo, že „dočasne pozastavilo“ financovanie UNRWA zo strany USA, kým nepreskúma obvinenia voči tejto agentúre.

K pozastaveniu došlo deň potom, ako štátny tajomník Antony Blinken hovoril s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom o potrebe dôkladného vyšetrovania.

Guterresov hovorca uviedol, že generálny tajomník bol „zhrozený“ po tom, ako sa dozvedel o izraelských obvineniach, že na nálete sa zúčastnilo 12 zamestnancov OSN vrátane siedmich, ktorí vtrhli na izraelské územie.

Jeden z nich sa údajne zúčastnil na únose a ďalší pomohol ukradnúť telo vojaka.

Palestínska žena prechádza okolo zatvoreného sídla Agentúry OSN pre pomoc a prácu s utečencami (UNRWA) v meste Gaza 29. novembra 2021. (Mohammed Abed/AFP via Getty Images)

Generálny komisár UNRWA Philippe Lazzarini 26. januára označil tieto obvinenia za „šokujúce“ a „hrozné“ a uviedol, že okamžite prepustí dotknutých zamestnancov.

Predpokladá sa, že dvaja z nich sú mŕtvi.

„Stavajú sa do pozície, akoby boli veľmi prekvapení týmito dôkazmi,“ povedal pre The Epoch Times Kobi Michael, profesor pôsobiaci v dvoch izraelských think-tankoch, Inštitútom národnej bezpečnosti a Inštitútom Misgav.

„Snažia sa vytvoriť obraz, že túto otázku berú veľmi vážne a že sa chystajú problémy okamžite riešiť. ‚Vyhodíme 12 ľudí‘ a veria, že tým umlčia kritiku.

„A umožní to OSN pokračovať v činnosti UNRWA. Pretože UNRWA je politický nástroj, ktorý OSN prevádzkuje na politické účely.“

Hillel Neuer, výkonný riaditeľ proizraelskej kontrolnej skupiny U.N. Watch, vypovedal 30. januára pred americkým podvýborom pre dohľad a zodpovednosť a podvýborom pre globálne zdravie, globálne ľudské práva a medzinárodné organizácie.

Kongresu povedal, že na masakri zo 7. októbra 2023 sa nezúčastnilo len 12 zamestnancov UNRWA, ale aj 3 000 učiteľov UNRWA, ktorí patrili do skupiny na sociálnej sieti Telegram oslavujúcej masaker.

Jeho skupina mala údajne profesionálnych prekladateľov z arabčiny, aby prelúskala 249 000 príspevkov na sociálnych médiách.

H. Neuer povedal, že 1 200 zamestnancov UNRWA patrilo k Hamasu, čo je takmer desatina z 13 000 palestínskych pracovníkov agentúry, a že 6 000 zamestnancov malo rodinných príslušníkov v Hamase.

Požiadal Kongres, aby nielen pozastavil jej financovanie, ale aby ho nadobro ukončil.

Hillel Neuer, výkonný riaditeľ organizácie U.N. Watch, svedčí na vypočutí v Snemovni reprezentantov v americkom Kapitole 30. januára 2024. (Alex Wong/Getty Images)

„Teraz v piatok generálny tajomník Guterres oznámil, že bol, citujem, zdesený, keď sa dozvedel, že členovia jeho personálu boli zapletení do terorizmu… Generálny tajomník Guterres, šéf UNRWA, ich predchodcovia a ich vysokopostavení kolegovia nemohli byť šokovaní, že zamestnanci UNRWA sú zapletení do terorizmu… Pretože posledných deväť rokov… sme odhaľovali, zverejňovali a predkladali OSN aj UNRWA dôkazy o rozsiahlom a systematickom podnecovaní k džihádistickému terorizmu… Nemôžu povedať, že o tom nevedeli. Pán Guterres to vedel. Vedúci UNRWA to vedel. Vedela to aj Organizácia Spojených národov. Jednoducho sa rozhodli nekonať,“ povedal H. Neuer.  

Pracovníci Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) rozdávajú prídely múky a ďalšie zásoby v južnej časti pásma Gazy 12. decembra 2023. (Mohammed Abed/AFP via Getty Images)

Eli Sperling, odborný asistent na Izraelskom inštitúte Univerzity v Georgii povedal pre The Epoch Times, že v postoji OSN vidí istý nedostatok úprimnosti.

„Keď počujete hovoriť členov UNRWA, nepriznávajú, že by existovali tieto priame väzby. Hovoria, že vyhadzujú na základe obvinení a začínajú vyšetrovanie. Takže je tu toto tiché priznanie,“ povedal E. Sperling.

S. Ledeenová, ktorá je teraz konzultantkou v oblasti riadenia rizík pre spoločnosť Vantage ROI a predtým bola zástupkyňou námestníka ministra obrany pre Blízky východ počas Trumpovej administratívy, povedala pre The Epoch Times: „Pre nikoho z nás, ktorí tomu už dlhé roky venujú pozornosť, nie je prekvapením, že UNRWA bola zodpovedná nielen za zamestnávanie členov Hamasu, ale používala tiež množstvo svojich finančných prostriedkov na podporu teroristických aktivít.

„V Trumpovej administratíve prerušili financovanie UNRWA, pretože sme nechceli, aby na to išli doláre z amerických daní.“

Výskumná služba Kongresu 2. februára uviedla, že Spojené štáty prispeli UNRWA od vzniku agentúry v roku 1950 sumou takmer 7,2 miliardy dolárov.

V roku 2009, v prvom roku Obamovej vlády, presiahlo financovanie 200 miliónov dolárov ročne, počas jeho druhého funkčného obdobia sa zvýšilo na takmer 400 miliónov dolárov, Trumpova vláda ho znížila na nulu a za Bidenovej vlády sa vrátilo na viac ako 300 miliónov dolárov ročne.

V správe sa uvádza, že financovanie zo strany USA dosiahlo v roku 2023 sumu 371 miliónov USD.

Ostatné krajiny, ako napríklad Japonsko, Austrália, Kanada, Veľká Británia, Nemecko, Taliansko, Holandsko, Švajčiarsko a Fínsko, tiež zastavili financovanie agentúry.

Prezident Trump prerušil financovanie UNRWA v rámci zmeny americkej stratégie na Blízkom východe, uviedla S. Ledeenová.

„Bolo veľmi jasné, že UNRWA bola súčasťou starého spôsobu podnikania, ktorý pomáhal len … „zločincom“. Nebolo v záujme USA pokračovať vo financovaní. A preto prijali rozhodnutie znížiť financovanie,“ povedala.

Zákon “Taylor Force Act”, ktorý podpísal prezident Trump v roku 2018, „zakazuje to, čo nazývajú ‚platba za zabitie'“ – platby Hamasu a Palestínskej samosprávy teroristom, ich rodinám a samovražedným atentátnikom, povedala.

Zákon bol pomenovaný po americkom veteránovi a absolventovi West Pointu, ktorého v roku 2016 v Izraeli zavraždil palestínsky terorista. 

Bidenova administratíva o znepokojujúcich obvineniach vedela, ale aj tak financovanie obnovila, tvrdí S. Ledeenová.

Kobi Michael uviedol, že istú zodpovednosť nesie aj samotný Izrael. Pri rokovaniach s Hamasom radšej využíval UNRWA ako zásterku.

„V konečnom dôsledku má Izrael zodpovednosť za pretrvávajúcu existenciu UNRWA, pretože to bolo veľmi pohodlné. … Radšej sa s Hamasom priamo nekontaktovali,“ povedal.

„Vždy, keď sa Izrael dostal do konfliktu s Hamasom, čo sa v priebehu rokov stalo niekoľkokrát, bolo pre izraelskú armádu jednoduchšie koordinovať humanitárne otázky s UNRWA. Dokonca to tlačilo medzinárodných darcov, aby naďalej prispievali Hamasu… Myslím si však, že veci sa zmenili vďaka 7. októbru. V izraelskej psychike sa zmenilo veľa vecí. A to je dôvod, prečo sa teraz Izrael rozhodol, že už toho bolo dosť,“ tvrdí K. Michael.

Pri pohľade do budúcnosti S. Ledeenová povedala: „[UNRWA] stratila všetku dôveryhodnosť. Je to súčasť širšieho problému, v ktorom sa veci nikdy nevrátia do normálu spred 7. októbra.”

Pôvodný článok

Prečítajte si aj