Sobota 27. júla, 2024
Z medzinárodnej Balónovej fiesty Košice 2024. Na snímke štart balónov v Nižnej Myšli v okrese Košice okolie 15. mája 2024. (FOTO TASR - František Iván)

Balónová fiesta opäť spestrí oblohu nad Košicami

Medzinárodná Balónová fiesta Košice po štyroch rokoch obnovuje svoju tradíciu a počas piatich dní (15. 5. – 19. 5. 2024) opäť spestrí oblohu nad východoslovenskou metropolou. Podujatie otvára stredajší večerný hromadný štart balónov s prepojením s oslavami 100. výročia prevádzky a komerčného lietania z košického letiska. Fiesta je zároveň súčasťou programu Župných dní Košického samosprávneho kraja (KSK).

Ako informovali organizátori, nad Košicami a okolím bude do nedele (19. 5.) lietať takmer dvadsiatka balónových tímov zo Slovenska, Česka, Maďarska, Rumunska, Slovinska, Holandska a Rakúska. Ich hromadné štarty sú plánované vždy ráno a podvečer, približne o 6.00 h a 18.00 h z areálu Technickej univerzity v Košiciach (TUKE). Priestor baseballového ihriska a parkoviska pri Vysokoškolskej ulici bude okrem štartu slúžiť aj ako fiestové mestečko so štvrtkovým (16. 5.) sprievodným programom.

Z medzinárodnej Balónovej fiesty Košice 2024. Na snímke štart balónov v Nižnej Myšli v okrese Košice okolie 15. mája 2024. (FOTO TASR – František Iván)

Balónová fiesta Košice má už svoj 27. ročník, pričom priebeh podujatia vždy závisí aj od počasia. „Vhodné meteorologické podmienky sú v našom svete balónového lietania základom, takže si všetci hlavne prajeme, aby nám počasie z nášho plánu doprialo čo najviac zrealizovaných letov. Miesto štartu balónov sa môže meniť podľa smeru vetra, aby balóny mohli po štarte aj bezpečne pristáť,“ priblížila Diana Hežel z organizačného tímu.

Organizátormi sú spoločnosť ADS ballooning a Klub balónového lietania Košice. Projekt bol spolufinancovaný KSK z programu Terra Incognita, obnovu podujatia podporilo aj košické letisko.

FOTO TASR – František Iván
FOTO TASR – František Iván
FOTO TASR – František Iván

Prečítajte si aj